Kalen Sağlam Olmalı (2)

0
36

Değerli okurlarım, kalelerin fiziki konumlarını şimdiki gelişmiş durumlarıyla ve aynı zamanda yarım asır önceki yürekler acısı halleriyle, küçük bir paragraf halinde anlatmaya çalıştım dünkü sayımızda. İstenildiği kadar kale direkleri sağlam olsun. O üç direk arasında duran görevli sağlam ve başarılı olmazsa hepsi hikaye.

ÜLKEMİZDE NEDEN KALECİ YETİŞMİYOR? Bakınız, altını da çizdim. Sorunun cevabına geçmeden önce, Süper Ligdeki takımlarımızın durumlarına bir göz atalım. Kaç tanesinde yerli kaleciler direk oynuyor? İkisi üçü hariç, diğer futbol takımlarımızın hepsinin kalelerini yabancılar koruyor. Sözüm ona koruyor. Onların yedeklerine bakın isterseniz, genç sırım gibi yerli çocuklar.

Üstüne üstlük, yabancı transferler adedi arttıkça, kaleciler öncelikli oluyor. Anlatmak istediğim, kendi evlatlarımıza tahammül yok. Muhtemelen hatalı gol yemiştir de ondan. Bildiğim kadarıyla, transfer edilen yabancı kaleciler şimdiye kadar bir maç bile kurtarmış değiller. O zaman bizimkilerin günahı ne?

Sabredemiyoruz, tahammülümüz yok. Onlara kurtarıcı gibi sarılıyoruz adeta. Bununla bitse, hadi neyse diyelim… Milyon dolarlarımız yabancıların cebinde! Bitmedi… Bu transfer edilen yabancı kalecileri kan uyuşması, intibak sorunları var. Bu saydıklarım transfer edilen tüm yabancılar için de geçerli. Yapacak bir şey yok. Sonu iyi olur inşallah deyip geçelim.

Şimdi, yerli olsun yabancı olsun, bir kalecinin görevini kusursuz yapması için nasıl olması ve nelere dikkat etmesi gerektiğine göz atalım. Öncelikle, bir defans kalecisine güvenirse rahat oynar performansı artar. Geri paslarda, top alışında zorluk çekilmez. Bu memnuniyet, taraftarlar, yöneticiler için de geçerlidir.

Futbol literatüründe, kaleciler en geride, üç direk arasında, meşin yuvarlağın ağlarına gitmesini engelleyen sporcudur demiştim hatırlayacaksınız. Ancak, bazı kaleciler (yabancı ya da yerli) pozisyon hatası yaparak öyle goller yiyorlar ki, evlere şenlik. Üstelik yedikleri bu hatalı gollerle; Bazen Şampiyonluğu, Bazen Belli Bir Kupayı, Çoğunlukla Üç Puan! Avrupa’da Yaşanan Hüsranlar…

Bu başarısızlıklara engel olabilmek için, kalecilerin oyun içinde yapması gereken önemli işler, hareketler bulunmaktadır. Bunları yarınki sayımızda ayrıntılı biçimde sizlere sunacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here