Kadın Cinayetlerine Karşı Çığlıklar Samandağ’dan Dünyaya Yayıldı

0
252

Ukrayna’da katledilen Buket Yıldız ve Zeynep Hüsünbeyi için Hatay Kadın Platformu ve Samandağ Kadın Platformu tarafından Buket Yıldız’ın Ailesinin katılımı ile bir basın açıklaması gerçekleşti.

Samandağ Eğitim-Sen önünde toplanan kalabalık, Abdullah Cömert Alanına yöneldi. Ellerinde pankartlarla Abdullah Cömert alanında gelenleri, alanda toplanan kalabalık bir grup alkış ve zılgıtlarla karşıladı.

Abdullah Cömert alanında gerçekleşen basın açıklaması Samandağ Eğitim-Sen Başkanı Serap Aldıç Sakallı yaptı. Daha sonra Buket Yıldız’ın ailesi adına Dr. Nevide Kimyon’da bir açıklama yaptı.

Basın açıklamasına Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Meltem Ahras Nural, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, Eğitim Sen Başkanı Serap Aldıç Sakallı, CHP İlçe Başkanı Turgay Abacı, CHP Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, HDP İlçe Eş Başkanı Sevgi Kurtdere Kimyon, STK Temsilcileri, siyasi partililer, kamu temsilcilerinin yanı sıra daha önce kadın cinayetlerine kurban giden Nurcan Yolcu, İpek Bakımcı ve Berna Özdemir’in aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Basın açıklamasının ardından toplanan kalabalık, ellerinde posterlerle, zılgıt ve alkışlar eşliğinde Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyerek yaşanan katliamı ve kadına şiddeti protesto ettiler.

Samandağ Eğitim-Sen Başkanı Serap Aldıç Sakallı yaptığı konuşmada; “Bir kadın cinayeti daha. Buket ve Zeynep, bitmiyor, azalmıyor, artarak devam ediyor. Çok şey söylenebilir ama bize göre çarpık değerler silsilesi ve ikiyüzlü ahlakın bu cinayetlerde payı var. Dahası toplumsal baskının ve her türlü şiddetin arttığı politik ortamda kadına yönelik şiddetin azalmasını yada bitmesini beklemenin de saflık olduğunu biliyoruz. Çünkü mevcut politikalarla kadınların hayatları değersizleştiriliyor. Üretmesin, okumasın, dışarı çıkmasın, kahkaha atmasın, kendilerinin istediği gibi giyinsin istiyorlar hakları olmadığı halde.

Kimi kadın transfobi nedeniyle kimi kadın ahlaksız olarak yaftalandığı için, kimi kadınsa bir erkeğin yakınlaşmasını ret ettiği için öldürülüyor. Biz bu ölümlerin münferit olmadığını, ataerkil sistemin ahlakının sonucu olduğunu biliyor ve artık bir son bulmasını istiyoruz.  Biz kadın örgütleri olarak bu kadar vahşileşmiş erkek şiddetinin sonucu olan kadın cinayetlerinin politik olduğunu bir kez daha haykırıyoruz. İsyandayız ve itiraz ediyoruz.

Buket, Zeynep ve bütün kadın cinayetleri basında sıradan bir haber olmasın ve basın Buket Yıldız kadın cinayetinde olduğu gibi gerçeği yansıtmayan, magazinsel bir boyuta indirgeyen ve kadına şiddeti adeta meşru kılan bir dil kullanmasın. Katiller bir takım adli tiyatrolarla ve hafifletici sebeplerle mazur görülmesin ve en ağır cezayı alsınlar. Bizler ve Hatay’daki bütün Kadın kurumları Buket ve Zeynep’in katili en ağır cezaya çarptırılana kadar davanın takipçisi olacağız. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Buket, Zeynep ve öldürülen bütün kız kardeşlerimiz yıldızlar yoldaşınız olsun” dedi.

Buket Yıldız’ın ailesi adına konuşma yapan Dr. Nevide Kimyon; “Ukrayna’da tıp eğitimi için bulunan kızımız Buket Yıldız ve Zeynep Hüsünbeyi maalesef kadın cinayetine kurban verdik. Pırıl pırıl, başarılı, geleceğe dair hayalleri vardı. Kendilerine, ailelerine ve topluma faydalı olmak hedeflerini bir cani yok etti. Onlar birer doğa sever, hayvan sever, insan severlerdi. Katilin arkadaşlık teklifini reddettiği için arkadaşı ile evinde hunharca öldürüldü. Kızımız Buket Yıldız ısrarlı takip mağduruydu.

Katilin ifadesi ile sevgili olduğunun haberlerde yer alması olayı şahsileştirmek, basitleştirmektir. Ayrıca bu acı sadece kadınların değil, baba, amca, dayı, abi dediğimiz et ve tırnak gibi birbirinden ayrılmayan, insan olan herkesin acısıdır. Toplumsal bir sorun olan kadın cinayetine kurban giden kızımız Buket’in acısını buraya gelerek bizimle paylaşan eş, dost, akraba, sivil toplum kuruluşları Siyasi partililer, kamu temsilcilerine ailemiz olarak teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here