“Kadın Cinayetleri Son Buluncaya Kadar Dayanışmayı Büyütmeye Devam Edeceğiz”

0
182

Anne-Kız Cinayetinin İlk Duruşması Yapıldı

İskenderun Kadın Dayanışma Platformu Dönem Sözcüsü Belgin Ayrancı; “Kadın Cinayetleri Son Buluncaya Kadar Dayanışmayı Büyütmeye Devam Edeceğiz”

İskenderun’da Mart ayında babası tarafından öldürülen 5 yaşındaki Beren ile annesi Esra Yalçın’ın öldürülmesiyle ile ilgili davanın ilk duruşması İskenderun Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

5 yaşındaki kızı ile boşandığı eşini bıçaklayarak öldüren ve ardından kendisine zarar vererek intihara kalkışan Gökhan Y., Emniyet Müdürlüğünde verdiği ifadesinde, kızını ve eski eşini boğazlarından keserek öldürdüğünü itiraf etmişti.

Cinayetle ilgili davanın ilk duruşması dün İskenderun Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Sanık Gökhan Y.’nin katılmadığı duruşmada, mahkeme heyeti tarafından akrabalar dinlendi.

Duruşma sonrasında, İskenderun Kadın Dayanışma Platformu üyeleri ile maktullerin ailesi, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek burada bir açıklama yaptılar.

Kadın cinayetlerinin artık son bulması için gerekenlerin yapılmasını isteyen üyeler adına açıklama yapan Dönem Sözcüsü Belgin Ayrancı; “Kadın cinayetleri gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Her gün bir başka bahaneyle öldürülen kadınların haberini alıyoruz. Kıskançlık, erkeğin aşkına karşılık vermediği için, boşanmak istediği için, aile meclisi kararıyla, güzel koktuğu için ve daha niceleri. Kadınların ölümüne türlü türlü gerekçeler gösteriliyor. Hayatın her noktasında olan kadınlar birer birer ayrılıyorlar aramızdan. Sadece kasım ayında 40 kadın katledildi. Tıpkı Esra ve Beren gibi…” diye konuştu.

Esra Yalçın (28) ve küçük kızı Beren’in (5) 28 Mart 2017 tarihinde İskenderun’da evinde, beş yıl önce ayrıldığı eski eşi Gökhan Y. tarafından boğazı kesilerek katledildiklerini hatırlatan Ayrancı; “7 ay sonra, bizler gerçek adaletin sağlanması için buradayız.

Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin sebep ve sonuçlarını yıllardır defalarca dile getirdik. Kadınlarla erkekler arası fiili eşitsizlik ve her türlü ayrımcılığın bir sonucu olan erkek şiddetine karşı acil olarak önlem alması gerektiğini belirttik. Ancak önümüze çıkan acı gerçek sorunun çözümünün toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına karşı bakış açısının değiştirilmesi gerekliliği ve bu konuda bir arpa boyu yol alamamış olmamızdır. Bundandır ki Antalya’dan Denizli’ye, Adana’dan İskenderun’a okul önünde, evde ya da sokak ortasında katledilen kadınların kız kardeşleri olarak haykırıyoruz. Kadın cinayetleri son buluncaya ve katiller hak ettikleri en ağır cezayı alıncaya kadar dayanışmayı, kız kardeşliği büyütmeye devam edeceğiz.

Kadın cinayetlerinde erkeklere ceza indirimleri uygulanarak, her gün kadınların öldürülmesinin önü açılıyor. Cinayetten sonra “beni tahrik etti”, “yaptığım için pişmanım” ifadelerini kullanan katiller hangi ceza indirimlerinden faydalanacaklarını bilerek ifade veriyorlar ve birbirlerinden besleniyorlar. Bizler İskenderun Kadın Platformu, erkeklerin kadınları katletmesine, hayatın her noktasında olan kadınların aramızdan ayrılmasına izin vermeyeceğiz. Her gün bir kadın cinayetiyle uyanmayacağız. Örgütlü gücümüzle kadın cinayetlerini durduracağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Maktul Esra’nın annesi Ayla Yalçın da gözyaşları arasında düşüncelerini söyledi. Anne Ayla Yalçın; “Kızım ve torunum bir cinayet sonucu aramızdan ayrılıp, cennete gittiler. Onlar bir kere öldü ama biz geride kalanlar her gün defalarca ölüyoruz. Allah kimseye böyle acılar yaşatmasın. Devletimiz, hemen her gün yaşanan bu cinayetleri önleyecek tedbirleri bir an önce alsın. Bunu yapanlar en ağır cezalara çarptırılsın. Anaların yüreği yanmasın. İnsan nasıl evladına, karısına kıyabilir. Bu canilere artık dur demek lazım” dedi.

Avukat Nevzat Ercan da açıklamasında, ilk duruşmaya hastanede olduğu gerekçesi ile sanığın gelmediğini, anne ve ağabeyinin mahkemede dinlendiğini belirterek; “Hastanede olduğu için duruşmaya gelmeyen sanığın savunması olmadığı için biz de savunma yapamadık. 2017 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 127 kadın cinayete kurban gitti. Öldürülme şekilleri ise her geçen gün daha da hunharca olmaktadır. Basın da sayfalarında daha az vermeye başladı. Bu da kadın cinayetlerinin sıradanlaşmasına neden olmaya başladı. Bu yargılamalarda indirim nedenlerinin bulunmaması ve bu şekilde karar verilmesi davamız açısından çok önemlidir.  Kadın cinayetleri açısından da önemlidir” şeklinde açıklamada bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)