İTSO’da‘Coğrafi İşaretler’in Önemi Anlatıldı

0
196

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda oda üyelerine yönelik, bu bölgeye has ürünlerin korunarak patent altına alınması amacıyla ‘Coğrafi İşaretler’ konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Kurumsal Danışman Marka ve Patent vekili Gülhan Avdaş ile Gaziantep Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Bayram konuşmacı olarak, İSTE Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selin Sayın, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen ve üyeler katılım gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, toplantının amacının, coğrafi konum ve yapı itibari ile bölgemize has olan ürünlerin patenti ve bölgemiz ile ilgili markalaştırılabilecek ürünlerin tespit edilmesi olduğunu söyledi. Ülkemizin refah düzeyinin artması ve güçlü bir ekonomik yapıya sahip olması için bölgesel kalkınmanın sağlanmasının önemine dikkat çeken Yılmaz; “Bölgemize has olan ürünlerin tanıtım ve koordine edilmesi bölgemizin gelişimi ve markaların oluşması açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu günkü toplantıda Coğrafi işaretlerin amacı, ürünün kalitesinin korunması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamasının yanı sıra söz konusu işaretlemenin anonim oluşu ve bireylerden bağımsız bir şekilde kurallara bağlı kalınarak imalat yapan tüm üreticilerin haklarının korunması açısından da önemli bir uygulamadır. İklimsel çeşitliliği ve yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle sahip olduğu kültürel birikimin değerlendirildiğinde Coğrafi işaret konusunda yüksek potansiyel bulunduran bölgemizin, ön plana çıkan ürünleri tanımak, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını sağlamak, kalkınma için öncelik vermemiz gereken önemli noktalardır diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmasına, ‘Coğrafi işaretleme’nin tanımını yaparak başlayan Kurumsal Danışman Marka ve Patent vekili Gülhan Avdaş da, coğrafi işaretlemenin, ait olduğu coğrafi bölge ile özdeşleşmiş ve karakteristik özellikleri itibariyle o bölgeye bağlı olan ürünler için kullanılan bir ibare olduğunu ifade etti ve ‘Kayseri Pastırması’nı buna örnek gösterdi. Avdaş; “Bu ürünler aynı kategorideki diğer ürünlerden farklı ve özel olduklarından, kendine özgü bir sistemle korunmaları yönünde eğilimler tarih içinde ortaya çıkmış ve bu amaçla yapılmış olan bir çok sözleşme ve hukuki düzenleme kapsamında  ‘Coğrafi İşaret’ kavramı ortaya çıkmıştır. Bu tanımdan anlaşılacağı üzere bir ürünün coğrafi işaret koruması altına girebilmesi için aynı kategorideki diğer ürünlerden farklı olarak belirgin bir nitelik, ün ya da daha farklı özellikleri açısından sınırları belirli bir bölgeden kaynaklanması veya o bölgeye atfedilmesi coğrafi işaretlerin en önemli özelliğidir” derken, Hatay’ın tarihi ve kültürel yapıdan potansiyeli yüksek bir il olduğunu söyledi.

Bölgemizde çok zengin ürünler bulunduğunu ifade eden Gaziantep Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Bayram ise; “Bu ürünlerin koruma altına alınması gerekir. Coğrafi İşaretler, bizlere külfet ve sorumluluk yüklemektedir. Tarihsel ve kültürel miraslarımıza sahip çıkmak için, yerel tüccarımızın haklarını korumak için, prestij için ve ürünlerde kar artışı sağlamak için Coğrafi İşaretler önemlidir. Bu iş bilimsel bir iş olması nedeniyle her geçen gün önemini arttırmaktadır. Coğrafi İşaretler Yerelliğin dünya ile buluşmasıdır” diye konuştu.

Toplantı, bölgemizde nelerin ‘Coğrafi İşaret’ olabileceği yönündeki görüş alışverişleri ile devam etti. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here