İslamiyet’te Oruç ve Spor (4)

0
53

Değerli okurlarım, oruç tutmak sporcular arasında “sorun” haline getirilmemeli. Tutacaksın, tutmayacaksın diye çelişkili bir ortam oluşturulmamalı. Eğer, tutuğunuz oruç senin ekmeğini dolayısıyla sağlığını zorluyorsa, bunun telafisi olduğunu ayrıntılı biçimde söylemiştim.

Zaten, her Mübarek Ramazan ayı geldiğinde, ülkemiz genelinde ve sporcuları arasında bir “oruç polemiği” yaşanır. Yerel takımlarımız arasında da bu polemik yaşanıyor ama henüz tam anlamıyla gündem oluşturmuş değil. Kulüp yöneticileri, genel olarak söylüyorum, ülkemizin ve şehrimizin tepkisini çekmemek için bu hadiseye ses çıkarmıyor olabilirler. Teknik direktörler de, futbolcuların dümen suyuna doğru akıp gidiyorlar.

Yani, şimdilik oruçla ilgili büyük bir sorun yaşanmıyor. Önemli maçlara denk gelirse, suların bulunacağını, seslerin yükseleceğini, bazı tahribatların olabileceğini söylememiz mümkün. Doğal olarak, bir final müsabakası oynanırken, futbolcunun “Ben Oruçluyum, Oynayamam” ya da “Oruçlu Olduğu İçin Performansım Düşüktü” ifadelerinin arkasına saklanmak abesle iştigal etmek demektir.

Elin dört avratlı Arap’ı, seferi sayılsın diye şehrimize gelip kamp yapıyor ve Allah’tan korkmuyorsa, geçimini futboldan sağlayan sporcuların ise bu konuya “daha yumuşak ve daha anlayışla” bakmalılar kanaatindeyim.

Din adamları, bilim adamları bu ciddi konuda önemli fetvalarda buluyorlar. Oruç tutmanın “fiziki ve ahlaki” yönden insanlara büyük faydalar sağladığını anlatıyorlar. Ancak ekmeğini kazanmana ya da ekmeğini kazandığın kuruma zarar veriyorsa, “oruç tutmak doğru değildir ve telafisi vardır” diyorlar. Bizim de ısrarla söylediğimiz gibi!

“Oruç nedeniyle; vücudun uğradığı su, mineral ve çeşitli enzimlerin kaybını, futbolcular üzerindeki olumsuz etkileri, ağır işçi sayılan futbolcularda önemli performans kaybı olacağından, onların oruç tutmaları meslek aşamalarında farz değildir” denilmektedir.

Efendim, futbolla tanıştığım günden beri bu spor, en popüler bir iş ve sanat dalı konumundadır. Üstelik sporun bir dalı olmaktan çıkıp, sektör olarak kendini kabul ettirmiştir. Konuya taraftar gözüyle de bakmalıyız. Yarına!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here