İslamiyet’te Oruç ve Spor (1)

0
69

Değerli okurlarım, her yıl olduğu gibi, ‘on bir ayın sultanı ve bereket ayı Ramazan’ yine gümbür-gümbür geliyor. Şu aşamada Recep ve Şaban gitti. Artık Ramazan’la beraberiz. Ramazan’da tutacağımız oruçla mazeretsiz onurlanırız! Hayır’lara vesile olur inşallah.

Bu tür makalelerimi Ramazan ayı dışında yayınlamaya sıcak bakmıyorum. Bir anlamı olmalı diye düşünüyorum. Aynı zamanda siz okurlarımda çok olumlu karşılıyorsunuz. O zaman bir sorun yok. Tekrarlamaya gerek duymuyorum. Bu makalemi, gün veremem ama oruçluyken okuyacağınızı söyleyebilirim. Ümit ediyorum faydalı olur.

Yüce Allah’ın bizim ibadetlerimize, oruç tutmamıza ihtiyacı yoktur. Hıristiyan kardeşlerimin perhiz yapmaları gibi, Müslümanlar da oruç tutuyor. Fakat oruç tutmayı aç kalmak olarak değerlendiremeyiz. Özellikle rejim yapıyoruz de diyemeyiz.

Bakınız, otuz gün boyunca vücudun dinlenmeye çekildiği, sağlık kazandığı ve bazı hastalıklara da şifa olduğunu söylersek hiç de mübalağa etmiş olmayız. Bununla beraber, sağlık sorunu yaşayanların, hasta olanların, vücut direnci elverişsiz olanların, seferi olanların, müstakbel annelerin oruç tutmaları caiz değildir. Yüce Allah onlara da kolaylıklar göstermiştir. Makalemizin akışı içinde bu konuyu anlatacağım.

Ayrıca, öyle ya da böyle oruç tutmak isteyenlere hiç kimsenin etki yapmaya, baskı uygulamaya hakkı ve yetkisi yoktur. Öyle havalara girmek yok. Bildiğiniz gibi, oruç tutmak, doğrudan Allah rızası için yapılan bir ibadettir. Oruçla birlikte diğer ibadetleri ve Allah’ın hoşuna gidecek güzellikleri de elimizden geldiğince yapmaya özen gösterdiğimizde, yaşam bizim için daha da özel olacaktır.

Yapılan ibadetlerdeki amaç; Yüce Allah’a bağlılığımız anlamını taşmaktadır. Okunan ezan, Müslümanları ibadete çağırırken, kilise çanları ve Hıristiyan kardeşlerimizi kiliseye davet etmektedir. İbadet, insanları kötülüklerden uzaklaştırır, onlara insan olduklarını hatırlatır gönlünü genişletir, sabırlı ve merhametli kılar, zenginleri cömertleştirir.

Amacım, durup dururken sizlere ahkâm kesmek değildir. Nedeni var. Futbolcular oruç tutmalı mı? Tutmamalı mı? Konumuz bu ama içeriği derya gibi. Temeli sağlam atıp daha sonra inşaata başlamak istedim, şimdilik amacım bu!

Ramazan geldiğinde şehrimizin nüfusu ikiye katlıyor neredeyse. Nedeni belli 3-4 avratlı Arap zenginleri seferi sayılsınlar diye şehrimizi tercih ediyorlar. Amaçları Allah’ı kandırmak ama yemezler. Onların birkaç kez yemek yiyişlerine tanık oldum, şaşırmadığımı söyleyemem. Zaten inkâr etmiyorlar ki, hepsinin de göbekleri yerinde!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here