İskenderunlular Artık Musluktan Su İçebilecek

0
94

İskenderun Uzun Yıllardır Beklediği İçmesuyuna Kavuştu

Yeni içmesuyu şebeke döşeme çalışması altı mahallede tamamlandı. İçmesuyu şebeke döşeme ve şube bağlantı çalışması tamamlanan İsmet İnönü, Numune, Mustafa Kemal, Gürsel, Meydan ve Pınarbaşı mahallelerinde eski içmesuyu şebekesi tamamen işletmeden çıkarıldı. Artık bu mahallelerimiz yeni içmesuyu şebekesinden su alıyor. Yüzde 72 oranında su kaybına neden olan eski şebekenin devreden çıkarılması ve yeni şebekenin devreye alınmasıyla hem su basınçlı olarak geliyor, hem de bu mahallelerde eski şebekeden kaynaklı su kayıp ve kaçakları ve kirli yer altı sularının su şebekesine karışması önlenmiş oldu. Yeni şebekeden kendi basıncıyla gelen suyun, artık üst katlara çıkması için elektrik motorlarına gerek kalmadı. Uzun süreler bakımı ve temizliği yapılmayan su depolarındaki sağlığı tehdit eden olumsuz faktörler de ortadan kalkmış oldu.

Bağlantı ücretinin 24 taksitle ödenmesi halkımıza kolaylık sağlayacak

Belediye Meclisi’nin kararıyla, 2013 yılında, yeni su şebekesi döşenen yerlerde şebeke bağlantısı yapılan abonelerden su tesisi bağlama ücreti olarak 442,20 TL+KDV tutarında bedel alınması kararlaştırılmıştır. Bu bedel aylık olarak abonelerimize yaklaşık 22 liraya tekabül etmektedir. Günlük olarak da, yarım litrelik bir pet şişeye verilen su karşılığıdır.

Su tesisi bağlama ücreti 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Yasası’nın 97. Maddesine dayanarak, tahsil edilmesi zorunlu olan bir uygulamadır. Bu yasal uygulama 2006 yılından yeni meclis kararına kadar, 4 eşit taksit halinde uygulanmaktaydı. Belediye Meclisinin 09.12.2012 tarihli toplantısında alınan yeni kararla, su tesisi bağlama bedelinin 24 ay eşit taksitler halinde ödenmesi kararlaştırılmıştır. Bu bedelin 24 eşit taksite bölünerek ödenmesi, halkımıza kolaylık sağlayacaktır.

Tahsil edilmesi yasal zorunluluk olan su tesisi bağlama ücreti, istenildiği takdirde peşin olarak yatırılabileceği gibi, aylık olarak 24 eşit taksitle de ödenebilecektir.

Yeni şebeke halkın ve belediyenin bütçesinde tasarruf sağlayacak

DSİ ve İskenderun Belediyesi işbirliği ile Aslantaş barajından evdeki musluğa kadar getirilen içme suyu tesisat bedeli İskenderun Belediyesi’nce taksitler halinde ödenecektir.

2009 yılının altıncı ayında su fiyatları yarıya indirilmiş, bugüne kadar su fiyatlarında artırım yapılmamıştır. Su fiyatlarında yüzde 50 indirimle halkımızın aylık bütçesinde önemli bir tasarruf sağlanmıştır.

Yeni şebekeden arıtılmış temiz suyun içilmesiyle, evlerimizde damacana su için yapılan harcamalar olmayacak, su kendi basıncıyla geleceği için depoya, motopompa gerek kalmayacağından, elektrik gideri de halkımızın bütçesine katkı olarak geri dönecek. Sık sık arızalanan motopomplar için yapılan tamiratlar tarihe karışacaktır.

Su insanlık için hayati önemde bir ihtiyaçtır. Musluklardan suyun tek başına akması yeterli değildir. Önemli olan musluktan akan suyun içilebilir olmasıdır. Ekonomik işletme ömrünü tamamlamış mevcut şebeke yüzde 72 su kaybına neden olmakta ve asbest, PVC, pik borulardan oluşmaktadır. Bütün dünyada tercih edilen ductil borularla döşenen yeni içmesuyu şebekesi bütün bu olumsuz faktörleri ortadan kaldıracaktır.

İsmet İnönü, Numune, Mustafa Kemal, Gürsel, Meydan ve Pınarbaşı mahallelerinde bu önemli sorun çözümlenmiştir. Yeni içmesuyu şebeke döşeme çalışmaları Pirireis, Barbaros, Cumhuriyet mahallelerinde tamamlanma aşamasındadır, Fatih Sultan ve Güzelçay Mahallesi’nde çalışmalar büyük bir hızla sürmektedir. Yeni su şebekesi ile musluktan sürekli akan temiz suyun içilmesi, İskenderun’da halkın sağlığı ve yaşam kalitesi açısından önemli bir ilerlemedir. Bunun yanı sıra yeni içmesuyu şebekemiz Belediyemizin ve halkımızın bütçesine de önemli tasarruflar sağlayacaktır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here