İskenderun’da Hüzünlü “Kutsal Cuma” Ayini

0
345

İskenderunlu Katolik vatandaşlar, Paskalya Bayramı öncesinde, Mesih İsa’nın zulüm görüp çarmıha gerilerek ölümünün anıldığı “Kutsal Cuma” Ayininde, haçın önünde diz çökerek O’na olan bağlılıklarını bir kez daha gösterdiler.

Mesih İsa’nın haça gerilerek, ölüme terk edilmesi, İskenderun Müjdeleme Katolik Kilisesinde hüzünlü bir ayinle anıldı. Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Paolo Bizzeti, Peder Paolo Raffaele Puglieze ve Peder Francesko Cavallini’nin yönettiği kutsal ayin; Monsenyör Bizzeti ile pederlerin Altar’ın önünde yüzüstü yatarak, yasını göstermeleriyle başladı. Bir süre bu şekilde kalan Monsenyör Bizzeti ve pederler, cemaatin sessiz dualarının ardından ayağa kalkarak ayine devam etti.

Mesih’in İsa’nın yakalanıp ölmesine kadar yaşadığı ıstırap, Yahuda İncilinden bölümlerle okundu. Kutsal İncil’deki; “İsa ‘Her Şey Tamamlandı’ dedi ve başını öne eğerek ruhunu teslim etti” bölümünün okunmasıyla pederler ve tüm cemaat üyeleri diz çökerek İsa’nın acısını paylaştı.

Kutsal Cuma Ayini sırasında bir de vaaz veren Monsenyör Bizzeti, bir insanın öldüğü zaman herkese ulaşabileceğini ifade ederek; “İsa, hayatta iken herkese yakın olmaya çalıştı ama anladı ki ancak ölümünde bunu tam sağlayabilirdi. İsa, mezarda herkese yakın olacağı için mezara kadar inmeye karar verdi. Çünkü sadece bu şekilde tüm herkese yakın olabilirdi.

Zengin, fakir, iyi, kötü herkes ölüyor. İsa her insanı sevdiği için yaşamla dolu olduğu halde herkese yakın olabilmek için ölüme kadar inmeye karar verdi. Mesih İsa’nın ölümü büyük bir sırdır, herkese yakın olmak istemesi sırrıdır. Ölümün sırrını anlayabilmek çok zor ve çok derindir. İsa, en çok dışlanan ve önemsiz olan insanlara yakın olmak istedi. Bu da sadece sevginin sırrıdır” diye konuştu.

Kutsal Cuma Ayinin sonunda, ayine katılan tüm cemaat üyeleri kutsal haçı öperek, daha sonra da uzun süre sessizce dualar ettiler. Ayine, İskenderun cemaatinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illeri ile İtalya’dan bir grup katıldı. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here