İskenderun ve Hatay Genelinde Halen Yeterli Grip Aşısı Yok!

0
141

Türkiye genelinde olduğu gibi İskenderun ve Hatay ili genelinde de yeterli Garip Aşısı bulunmuyor. İlaç sektöründe belirlenen sabit kur oranının 3,40’ta sabitlenmesi ve reel avro kurunun 6,54’e yükselmesi ile aradaki makas açıldı. Sabit kur üzerinden anlaşma yapan ilaç üreticileri, kur artışından kaynaklanan maliyete katlanmamak için Türkiye’ye sınırlı satış yapmaya başladı. Bu da birçok ilaçta olduğu gibi grip aşısında da sıkıntıya yol açtı.

Dünya Sağlık Örgütü üst yönetimi ciddi risklere ve yıkıma yol açabilecek yeni bir küresel grip salgınının kaçınılmaz olduğunu açıklamasına karşın eczanelerde ve ecza depolarında yeterli miktarda grip aşısı bulunmuyor. Risk altında olan gebeler, 6 ay-2 yaş arası çocuklar, 65 yaş üstü, astım, kronik kalp veya akciğer hastalığı olanlar ve sağlık çalışanları havaların soğuması ile birlikte grip tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

Sağlık Bakanlığı’nın “Grip aşısı olun” uyarılarını dikkate alan yurttaşlar soluğu eczanelerde almaya başladı. Bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olan gripten korunmak amacıyla aşı almak için eczanelere giden yurttaşlar genellikle “yok” yanıtı ile karşılaşıyorlar. Aşı olmak isteyenler “Grip Aşısı var mı ?” diye sormaktan, Eczacılar ise “Grip Aşısı” gelmedi demekten yoruldular.

İskenderun ve Hatay yaşayanları mülki amirler öncülüğünde Grip Aşısı temini için yoğun ortak çabasının içine girilmesini isteyerek daha fazla geç kalmadan grip Aşılarına kavuşmak ve Grip Aşılarını vaktinde vurulmak istiyorlar.

Grip Aşısın bir ay sonra koruyucu etkiye sahip olması, Grip Aşısı takviminin çok önemli olduğu ve bu takvime uymak gerekliliğini bizlere hatırlatıyor.  Konuyla ilgili olarak Uzman Doktor Tekin Atak; “Aşının yaptırıldıktan 1 ay sonra koruma sağladığını da unutmamalıyız. Yüzde 85’in üzerinde koruyuculuk söz konusu! Aşıyı hasta olmadan yaptırmak gerekiyor. Dinlenmek ve semptomatik tedavi dediğimiz ağrıların geçmesi, öksürüğün dinmesi ve burun akıntısının kesilmesi için bir takım ilaçların kullanılması hastalığı konforlu bir şekilde atlatmamıza yardımcı olur. Aşı yaptırmayanlar, gribe karşı antiviral ilaçlara ilk 24-48 saat içinde başlarsa etkili sonuç alınır. 1 haftayı geçen şikâyetleri devam edenlerin, doktora mutlaka müracaat etmesi gerekir. Hassas, hastalığa yakalanma riski olanların koruyucu maske kullanmalarını öneriyoruz. Sık el yıkama, dengeli beslenme, vücut direncini artıran vitaminlerden yararlanma ve narenciye tüketmenin de koruyucu etkisi var” ifadelerini kullanıyor. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here