İskenderun Polis Teşkilatı, Vatandaşın Her An Yanında

0
66

10 Nisan 1845 yılında Osmanlı Devleti tarafından kurulmuş olan ilk polis birimi teşkilatı, yıllar geçse de vatandaşın huzur ve güvenini sağlayan, toplumsal güven duyulan en önemli devlet birimidir. Polis, güvenlik hizmetleri sunan, kamu düzenini ve yurttaşların can ve malı ile temel hak ve özgürlüklerini koruyan, yasa uygulayıcı bir kamu görevlisidir. Onların her biri bizden biridir.

Can ve mal emniyetimizi koruyan emniyet güçleri! Bizim duyduğumuz her acının daha fazlasını onlarda duyar ve hisseder. Aldıkları temel eğitimin özünde; insan gibi insan tarzının bilgi ve becerileri topluma yansır. Kötü ve art niyetli insanları, yürüyüşünden ve tipinden anında tanır ve ona göre önlem alırlar. Her uygulamalarında kalplerinin sesini dinleyerek, adaletli karar mekanizmasının ilk dişlisinin sağlıklı çalışmasına teşkilatça özen gösterirler.

İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Zeki Balcı’nın, kamuoyumuzu uyarıcı, toplumsal söz ve icraatlarına her an tanık oluyoruz. Kendisine bağlı ekibini kültürel şekilde sevk ve idare eden müdürümüz, bölgemizde suç oranlarının düşmesinde küçümsenmeyecek derecede pay sahibidir. Güvenli bir şehirde, toplumsal yaşama lüksünü vatandaşlarına doyasıya tattıran Sn. Balcı, vatandaşlarımız zora düştüğü an, kurmuş olduğu huzur emniyet timleri ile her an görevdedir. Zorda kalan vatandaşın yanında tıpkı Hızır gibidirler.

Bir anda devletin sıcak ilgisini yanı başımızda görmenin keyfini yaşarız. Son yıllarda polis kanunlarında önemli değişiklikler oldu. Polis salahiyetlerinde geniş açılımların dikkate alınması sayesinde, kanunsuz işleri yapan ve yaptıranların özgürlükleri kısıtlandı. Önem arz eden birkaç yeniliklerden bahsetmek istiyorum. Suçlunun araç ile veya yaya kaçması esnasında, durdurma yetkileri, polisin iyi niyet tecrübesine bağlı şekilde düzenlenecek. Kimlik kontrolü ile istenen belgeleri, durdurulan kişi gösterme mecburiyetindedir. Şayet kişinin aracında veya üzerinde silah veya tehlike oluşturan herhangi bir suç aletleri konusunda, durduran şüpheye düşerse, durdurulan kişinin başkasına zarar vermemesi için gerekli tedbirleri alacaktır.

Polis; tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usulüne göre verilmiş, Sulh Ceza Hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde, sakınca bulunan hallerde mülki amirin vereceği yazılı emirle, şayet şüphe derinleştiğinde, tehlike hissettiğinde, üst emirleri dinlemeden suçluyu araya bilecek. Kişilerin üstlerini, araçlarını, özel kâğıtlarını ve eşyasını arama yetkisine sahiptir.

Alınması gereken tedbirlerle birlikte, suç delillerini koruma altına alarak gerekli işlemleri yapacak. Spor karşılaşmaları, miting, konser, festival toplantı ve gösteri yürüyüşü, aniden toplulukların oluşturduğu haller; “Gecikmesinde sakınca bulunan hal” şeklinde değerlendirilecek. Polis görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkili olacak.

Yeni eklenen karar maddeleri polis teşkilatını bir nebze rahatlatmaya yönelik olsa da yinede yeni çıkan kanunlar karşısında, suçluları suç yapma eyleminden yeterince alıkoymuyor. Son üç ay içerisinde yeni kararların alınması, polisin daha rahat görev yapabilmesi için önemli. Toplumun her türlü emniyetini koruyanlarına karşı gerekli ihtimamı göstermeliyiz. Onları her daim onura etme saygınlığında bulunmamız vatandaşlık görevimiz. Onlara karşı kuşku içinde değil, dostane ilişkilerimizle yaklaşımda bulunmamız gerekir.

Kozmopolit bir şehirde düzen çok zor sağlanır. İskenderun’un tarihinde var olan birlik ve beraberliği, kıskanılacak düzeyde! Devletin men ettiği şeylerden uzak yaşamayı, kendine mal etmiş toplumuz… İnşallah bu dostluklar ilelebet kalır. Tüm emniyet teşkilatımızın, bölgemizde yarattıkları huzur ve güven için teşekkürler. Yıl dönümlerini en içten duygularımla kutluyorum.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here