İskenderun Limanı, Ticari Aktivitenin Alternatif Güzergâhıdır!

0
143

Ro-Ro Seferlerinin başlaması ile ilgili LimakPort İskenderun Limanı’nda gerçekleştirilen törene, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da katıldı. Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı; “Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar dolayısıyla, transit taşımacılıkta oluşturduğumuz alternatif güzergâhlardan bir tanesi de İskenderun Limanı’dır! İskenderun Limanımız, ülkemiz ile Mısır arasında yeni açılan Ro-Ro hatları ile daha da önemli hale gelmiştir” dedi.

LimakPort İskenderun Limanı’nda, Ro-Ro Seferlerinin başlaması ile ilgili geniş katılımlı bir program düzenlendi. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in misafirliğinde gerçekleştirilen törende, bir süre önce başlatılan Ro-Ro seferleri ile İskenderun Limanının daha önemli bir hale geldiği vurgulandı.

Törenin ilk konuşmacısı Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir oldu. Zor dönemde ihracatçıya güvenli bir yol alternatifi sunduklarını söyleyen Özdemir; “Ropax seferlerinin başlamasının Kuzey Afrika ve Arap yarımadasındaki ülkelere ihracatın devam edebilmesi için çok önemli bir gelişmedir. Türkiye’nin diğer bölgelerinden veya Avrupa üzerinden gelip aynı destinasyonlara gidecek araçlar için de kullanılacak bir alternatif olacaktır. Ropax gemileri ile gerçekleştirilen taşıma hem güvenli, hem ucuz hem de zaman olarak karayoluna göre birçok avantaj sunmaktadır. Sanayicilerimiz ihracatına devam edebilecektir” diye konuştu.

Hatay, Son 10 Yılda Hak Ettiği İlgi ve Yatırımı Almıştır

Törende daha sonra söz alan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakan Ergin; “Geç oldu ama bugün bu gelişmeleri görmekten dolayı gurur duydum! Hatay, son 10 yılda hak ettiği ilgi ve yatırımı almıştır. Ro-Ro Seferleri sadece İskenderun ve Hatay için değil, bu bölge içinde önemli fırsatlar sunacaktır. İskenderun Limanının emanetçisi Limak Holding, 11 ayda göz kamaştıran bir yatırım yapmıştır. Bu bölgeye yatırım bekleyen yatırımcılara alanlar açmak için sayın bakanımızdan aldığımız söz ile de Amanos Tüneli için çalışmalar başlatıldı. 2013 yılında projesi ihaleye çıkacak. Dağın ötesinde yatırım için uçsuz bucaksız yerler var” şeklinde konuştu.

Türkiye Dünyanın 10 Büyük Ekonomisi Arasında Yer Almalı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da herkesin Türkiye’nin büyümesine katkı sağlaması gerektiğini belirterek, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıldönümüne giderken Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer alması gerektiğini ifade etti. Yazıcı, konuşmasına şöyle devam etti; “Bu ay içerisinde Mısır’a sayın başbakanımız ile gerçekleştirdiğimiz ziyaret çerçevesinde ülkelerimiz arasında protokoller ve anlaşmalar imzaladık. İskenderun-Port Said Gümrük ile Mersin-İskenderiye Gümrük İdareleri arasında kardeşlik protokolü imzaladık. Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar dolayısıyla, transit olarak körfez ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ticari aktivite için alternatif oluşturmaya çalıştık. O alternatif güzergâhlardan bir tanesi de İskenderun Limanı’dır. Diğeri de Mersin limanıdır. Mersin ve İskenderun Limanımız; ülkemiz ile Mısır arasında yeni açılan Ro-Ro hatları ile daha da önemli hale gelmiştir.

İnşallah bu liman vasıtasıyla Türkiye’nin ticareti eski günlerine erişecek ve bu sorunu da böylece aşacağız. Bu potansiyel var. Müteşebbisimiz risk almasını biliyor, risk alıp ticaretini öyle takip ediyor. Bunu sağlayan güven ve istikrar. Hükümet olarak Başbakanımızın öncülüğünde, bakanlıklarımızdaki üst düzey yöneticileri koşturan, coşturan, gece gündüz demeden sinerji veren şey aziz milletimizin sağladığı güven ve istikrardır. Millet sağladı, biz de sürdürüyoruz. Tüccarımız, sanayicimiz de aynı doğrultuda gece gündüz demeden koşturuyor.”

İskenderun Liman’ında gerçekleştirilen Ropax (Ro-Ro) seferleri ile ilgili törene oldukça geniş katılım oldu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın yanı sıra törene Hatay Milletvekilleri, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, kamu, kurum ve kuruluşlarının müdür ve yöneticileri ile işadamları katıldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here