İskenderun Bölge Hava Alanımızı İstiyoruz!

1
595

Arsuz Akçalı Mahallesinde İlk Araştırması Yapılan, İskenderun Bölge Hava Alanımızı İstiyoruz! Ak Parti Milletvekilimiz Orhan Karasayar’ı Göreve Davet Ediyoruz!

Hatay ili Arsuz ilçe sınırları içerisinde yer alan Akçalı Mahallesine zamanında yapılması planlanan İskenderun Hava Meydanı için gerekli çalışmaların yeniden ele alınması hususunda, yerel halkımızdan, yöre milletvekillerimiz Orhan Karasayar’a çağrı var!!..

Zamanında İskenderun hudutları içerisinde yer alan bölge hava alanımızın, ortadan kaldırılmaması için ne çok savaş vermiştim. Kaldırılsa dahi bölgemize en yakın yer olan Akçalı mahallesinde yer alan geniş bir alanın bu işe en uygun yer olduğunu yazmıştım. Bu konuda Ankara’dan yetkililer gelerek, Akçalı mıntıkasında yaklaşık on gün inceleme yapmışlardı. O yıllarda İskenderun Havacılık kulübü ikinci başkanı sıfatıyla heyetin incelemelerini olumlu karşılamış ve bölge kamuoyumuza gelişmeleri paylaşmıştım. Hatta gelen yetkilinin birisiyle görüşmüştüm, bana şunları söylemişti…

“…Kardeşim biz görevimizi yaptık ama sizlerin elinden tutacak kimseniz yok. Antakya bu işe daha sıkı sarılıyor. Hatay Milletvekili Levent Mıstıkoğlu Ankara’nın altını üstüne getiriyor. Biz gazetelerde yazılanlardan sonra geldik ve öylesine araştırma yapıyoruz…”

Yetkili bunları söylediğinde ağzım ve burnum kurumuştu. Esasında çok doğru söylüyordu. İskenderun hava meydanının eninde sonunda buradan kaldırılacağından bahsederken, onu öylece boş gözlerle dinlemeye başladım. O yıllarda mevcut belediye başkanı dahi hava alanımızla ilgili ne konuşuyor nede kolunu kıpırdatıyordu. Hava alanının yerinin imara açılması konusunda konuşmalar yapılıyor, bizlerde dinliyorduk.

Anlayacağınız sahipsizliğimiz bizleri kendi değerlerimizden kopartıyor ve ne yazık ki İskenderun havaalanımız göz göre-göre elimizden alınıyordu. Ve havaalanı Antakya Amik Gölüne yapılandırıldı. Antakya ilçe merkezine yapılandırılan Hatay havaalanı halen türlü kuşkuları beraberinde sürüklüyor… Kışın sert esen rüzgâr ile birlikte oluşan sis yüzünden Hatay havaalanına gelen uçaklar çoğu zaman Adana Şakir Paşa havaalanına inmek zorunda kalıyor. Amik ovası kuş göç yolu güzergâhında olduğundan, özellikle kuşların göç mevsiminde pilotlar zor şartlarda uçakların kontrollerini sağlıyor. Her ne kadar sirenlerle kuşlar korkutulsa dahi sıkıntı her an havaalanı üzerinde.

ÇED Raporu siyasi güçle alınan Hatay havaalanı için şimdilik söyleyecek söz bulamıyorum. İnşallah korkutucu bir olay olmaz ve söylediklerimiz ve yazdıklarımız boşa çıkar. Ben burada şimdilik Hatay havaalanı için olumlu olumsuz muhakemelerde bulunmak istemiyorum. Arzum, İskenderun’un elinden bir hiç uğruna alınan havaalanının yeniden gündeme gelerek, bölge halkımızın geçmişinden beri var olan bu değerin yeniden kendisine verilmesidir. Akçalı yöresinin havaalanı bölgesi olması için gerekli tüm verilere sahip olduğu konu bilimciler tarafından her daim dile getiriliyor. Pist uzunluğu, iklim şartları ve uçağın denizden inip denize doğru kalkması en tehlikesiz şekilde rapor edildiği biliniliyor. Korkunç fırtına yok. Sis yok. Göçmen kuşları yok. İklimi ise yaz ve kış ılıman geçen bir ortamın varlığıyla tanınmakta.

Bölgemiz sanayi ve tarımla bir olan egemenliğe sahip. Arsuz yöresi turizm ile birlikte yeni sayfalar açacak şirin bir ilçemiz. İskenderun’a on beş kilometre yakınında olan Akçalı; dağ eteğine kadar düz bir alana sahip çok amaçlı uçsuz bucaksız bir alanda yer alıyor. Anlayacağınız hava alanı yapımına en uygun yer olarak karşımızda duruyor.

Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, bölgelerini her daim önde tutmasını bilenler şeklinde kamuoyumuzda tanınıyorlar. Ak Parti Hatay Milletvekilimiz Orhan Karasayar ise bölgemize getirilen yatırımlarda gerçekten pay sahibi kişiliği ile tanınılıyor.

İskenderun Hassa tünelinden sonra çağ atlayacak bir konumda. Hâlihazırda Hatay havaalanını kullanan yolcuların çoğunluğu İskenderun ve çevresinden oluşuyor. Akçalı bölgesine yapılacak olan havaalanı, bölgemizin her konuda kimliğini ortaya koyacak. Her konuda sahipsiziz diye bağıranlar şimdi birlik olsun ve memlekete sahip çıksınlar. Şimdilik olmaz diye gözüken bir yatırım çok az bir zamanda gereksinimiz olacak. Hadi bakalım biraz kıpırdanalım ve İskenderun ve çevresine sahip çıkalım!!..

1 YORUM

  1. Sayın Erdener, her zaman olduğu gibi, çevreye ve özellikle İskenderun ve Arsuz’a olan duyarlılığınızla “İskenderun Bölge havaalanımızı istiyoruz” konusunu haber yaptığınızdan dolayı sizi kutluyorum. Ben, söz konusu ettiğiniz olay ile ilgili olarak nedenli bir gayret gösterdiğinizin de tanığıyım. Gerçekten öncelikle İskenderun havaalanının ıslah edilmesi, olmadığı takdirde, İskenderun ve çevresi için hayati önemi olan havaalanının Arsuz’da Akçalı mıntıkasındaki arazide yapılması ile ilgili çabanız ne yazık ki, zamanın İskenderun yöneticilerinin konu ile ilgili duyarsızlığı ve özellikle dönemin siyasilerinin her zaman olduğu gibi “her tür hizmet ne olursa olsun ille de Antakya’ya” şeklindeki tamamen siyasi mülahazalarla göz ardı edilmiş ve makalenizde belirtmiş olduğumuz hayati sakıncalara rağmen, havaalanı ne yazık ki Antakya’ya yapılmıştır. Ancak işaret ettiğiniz gibi, istenildiğinde bölgeye layık olabilecek havaalanının yapılması mümkündür. Bu nedenlerle bu girişiminizden dolayı sizi tekrar kutluyorum.
    Av.Naim Tümkaya

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here