HTO: “Aile Hekimliği Yönetmeliği İptal Edilmeli”

0
43

Hatay Tabip Odası, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Hatay Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, pandeminin başından itibaren canla başla çalışan Aile Hekimliği çalışanlarının, 30 Haziran 2021 tarihinde Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği ile karşı karşıya kaldıkları kaydedildi ve şöyle denildi: “Aile Hekimliği sisteminde bugüne kadar yapılan değişikliklerin hiçbiri, ne toplum sağlığını öncelemiş ne de çalışanların memnuniyeti önemsemiştir. Sistemde var olan aşılar, mobil sağlık hizmetleri, çocuk, bebek ve gebe izlemleri ve birçok işe ek olarak Kovid-19 aşı uygulamaları da eklenince, hem aile hekimleri hem de aile sağlığı çalışanları, tükenmişlik ve çaresizlik içerisine girmiştir. Buna rağmen burada bir başarı hikâyesi ve çabası varsa, o da kesinlikle sağlık emekçilerinin kendi başarıları ve çabalarıdır.

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği değişikliğiyle, aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçi noktasına getirilmiş ve kölelik sistemine taşınmıştır. Aynı zamanda, başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği, bir an önce geri çekilmeli ve günün koşullarına göre sağlık emek ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak yeniden düzenlenmelidir. Koşullara bağlı olarak, ASM çalışanları arasında eşitsiz ve adaletsiz yapılan yetersiz ödemeler derhal düzeltilmeli, her ASM çalışanına hiçbir koşul getirmeden, eşit ve adaletli, emeğini karşılayacak miktarlarda ilave ödemeler yapılmalıdır. Bunun için ASM çalışanlarının meşru mücadelesinde yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here