HDP Kadın Meclisinden Bir Dakikalık Sessizlik Eylemi!

0
212

Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisi, terör örgütü tarafından 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de gerçekleştirilen ve binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan saldırının yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

HDP İskenderun Kadın Meclisi adına açıklama yapan Hülya Ateş; “3 Ağustos, IŞİD’in Şengal’deki Êzidî’lere karşı saldırılarının 5inci yıl dönümüdür. Bilindiği gibi 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD Şengal’e saldırdı. Beş bin Êzidîyi katletti. İki yüz bin Êzidî kurtulmayı başardı ancak 3000’e yakın Êzidî kadın, hala IŞİD tarafından esir tutulmakta ve IŞİD’in saldırıları devam etmekte” diye konuştu.

Birleşmiş Milletlerin de soykırım olarak adlandırdığı bu son saldırının, Êzidî toplumunun tarihinde 74üncü fermanı oluşturduğunu kaydeden Ateş; “21. yüzyılda yaşanan bu soykırımda Êzidî halkları, tecavüz, işkence, toprağından sürülme, kadın ve kız çocuklarının ganimet adı altında köleleştirilmesi, erkek çocuklarının zorla askere alınması ve katliamlarla yüz yüze kaldı. Aynı zamanda bir kadın kırımı olan bu soykırımda da görüldü ki, halkların varlık, inanç ve özgürlükleri; öz irade, öz yönetim ve öz savunma ile güvence altına alınabilir. Şengal’de de kadınlar bu sürece öz örgütlülükleri ile öncülük ettiler.

Bilindiği üzere 11-12 Mart 2017 tarihinde Almanya’nın Bielefeld kentinde toplanan Uluslararası Êzidî Kadın Konferansında, IŞİD tarafından alıkonulan Êzidî kadınların özgürleştirilmesi için uluslararası düzeyde etkili bir mücadelenin elzem olduğu vurgulandı ve bu çerçevede 3 Ağustos tarihinin ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak ele alınması kararlaştırıldı.

HDP Kadın Meclisi olarak bizler de, dünyanın dört bir yanında kadınların katledilmesine,  kadınların sağlığını, haklarını ve yaşamını tehdit eden cinsiyetçi şiddete ve artarak devam eden saldırılara, kadın kırımına karşı dünya kadınları ile birlikte mücadeleyi sürdürüyoruz.

Bu nedenle, “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” kapsamında 3 Ağustos 2019 günü, saat 11.00’de tüm dünyayla eş zamanlı olarak 1 dakikalık sessizlik eylemimizi gerçekleştirdik. Yaşasın Êzidî kadınların direnişi! Êzidî kadınların direnişi bizim direnişimizdir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here