Güzelmansur’dan Kara Liste Affı İçin Kanun Teklifi

0
85

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, kamunun ödenek yetersizliği nedeniyle hak edişlerini vermediği yüklenicilerin bu nedenle bozulan mali sicillerinin yapacakları finansal işlemlerde dikkate alınmaması için kanun teklifi verdi.

Güzelmansur’un kanun teklifi Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanunda değişiklik yapıyor. Kanuna eklenen geçici maddeyle, kamuyla iş yapan ancak hak edişleri ödenmediği için mali sicilleri bozulan firmaların, bu durumlarını idareden alacakları bir belgeyle ispatlamaları koşuluyla, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtlarının, yapacakları finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaması öngörülüyor. CHP’li Güzelmansur verdiği Kanun Teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Haziran 2018’den itibaren derinleşen ekonomik kriz sonrasında kamu kuruluşları hak ediş ödemelerini yapamaz oldu. Kamu kuruluşlarından hak edişlerini alamayan firmaların da çekleri karşılıksız çıkmaya, senetleri protesto edilmeye başladı ve piyasaya olan ödemelerini yapamaz duruma geldiler. Böylece söz konusu firmaların mali sicilleri bozuldu ve kredi çekemez, borç alamaz ve ödeyemez hale geldiler. Bu durum da kamuyla iş yapan firma çalışanlarına kadar sirayet etmektedir.

Çalışanların ücretleri de ödenememekte hatta emekçilerin işten çıkarılmalarına kadar uzanan bir sorunlar yumağı oluşmaktadır. Verdiğim kanun teklifi ile bu durumdaki firmaların, yapacakları finansal işlemlerde, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtlarının dikkate alınmaması amaçlanmaktadır. Böylece kredi çekebilecekler, borçlarını döndürebilecekler, ödeme yapabilecekler.” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here