Gülmek Güzelleştirir

0
322

Sanat Yazısı

Değerli Okurlarım, meslek hayatımda gülme terapisiyle ilgili çok makalelerim yayımlandı ve okurlarımdan da kocaman teşekkür aldım. Doğruluğuna inandığımız konuları derhal sizlerle paylaşırım. Şüphem olduğunda bir uzmanıyla görüştükten sonra yayımlarım.

Şimdi, diyoruz ki, gülmek kişiyi hem gençleştirir ve hem de güzelleştirir. Buna kimse itiraz etmiyor. Demek ki gerçek payı çok fazla. Sizce de öyle değil mi?

Kuşkusuz herkesin günü yaşanır hale getirmesi, güzelleştirmesi için geliştirdiği ya da kullandığı yöntem onun karakteriyle orantılı olarak farklılıklar taşıyacaktır. Gülerken bazı şeyleri de önceden düşünmemiz mümkün değildir.

Gülmek, aniden yapılan bir reflekstir. Gülmemize engel olmak için ağzımızı burnumuzu sıkmamak ve ortam itibariyle gülmemiz gerekiyorsa hakkını vermek gerek.

Gülmek, “TİK” gibi bir refleks demiştim. Bu hadise insan sağlığı açısından çok önemli elzem bir şok olduğuna inanıyorsak, bir sistemini bulup adabı ile gülmeyi alışkanlık haline getirmek.

Aslında günlük bir gülme kotası oluşturmak sanıldığı kadar zor bir iş değildir. Bütün mesele en azından gülümsemeyi sağlayacak rahat bir yaşam biçimini tüm boyutlarıyla benimsemek ve ortaya çıkacak gelişmelere farklı gözle bakmak önem kazanmaktadır.

Cenab-ı Allah hepinizi güldürsün. Zor günlerinizde bile gülerek halledin sorunlarınızı. Gülerseniz her şey daha da kolaylaşır.

Ancak, gerçekten gülmek istiyorsanız onu tetiklemeniz şart. Mizah dergileri, fıkralar okumak gerekmektedir. Rahmetli Kemal Sunal’ın Hababam Sınıfı filmlerini izlemeniz yeterli olabilir. Bu vesile ile onu da rahmetle anıyorum.

Öğrencilik yıllarınızı hatırlamakta faydalar vardır, kahkaha ile gülünecek çok önemli anılarınız olacağını söyleyebilirim.

Örneğin, bizim bir tarih hocamız vardı, adını hatırlamıyorum ama taktığımız lakap hiç aklımdan çıkmıyor. Her yazılıda aynen şunları söylerdi…

“Kimse kopyaya tevessül etmesin, ben mert adamımdır, kimseye zarar vermem” aynen böyle derdi. Sonunda o muhterem hocamızın nam-ı diğeri “Mert Oğlan” oldu. Sınıfa girdiği zaman gülmemek için kendimizi zor tutardık.

Uzmanlar da şöyle diyorlar…

Gülme, insanın doğumunu izleyen birkaç gün içinde kazandığı bir özelliktir. Farklılıklar daha sonra kişilikle birlikte ortaya çıkar. Klasik bir gülüşün, yani dudakların açılıp kapanmasının süresi yaklaşık yedi saniyedir. Bu uzmanların kabul ettikleri gülme ünitesidir.

Hayvanlara gelince; onlar insanlar gibi gözyaşı dökebiliyorlar da, gülmeyi bir türlü beceremiyorlar. Beslediğim kurt köpeklerinin benim için gözyaşı döktüklerine tanık oldum ama gülemiyorlardı ve sadece boynuma sarılıyorlardı. Maymunlar güler gibi gözüküyorlar, aslında öyle değil. Demek ki gülmeye en fazla insanların ihtiyacı var. Kadınlar gülmeyi de ağlamayı da çok iyi becerirler. Helal olsun…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Gönül Köşemden

Gülmekten Vazgeçmeyin

Değerli okurlarım, çocukluğumda sık sık duyardım. “Bir kahkahaya dört adet pirzolaya bedel” derdi büyüklerimiz. Doğruluğu hakkında kesin bir şey söylenmese bile, gerçek payının fazla olduğu kanaatindeyim. İnanmak için de kahkaha ile yaşamak lazım.

Günümüzde, gülmenin ne anlama bile geldiğini bilmeyenler çoğunlukta. Nasıl gülünür ki. “ALDANDIK” ve “ALDATILDIK” ve de “RABBİM AFFETSİN” diyerek temize çıkanlar, haklı haksız olduğu bilinmeden hayatı karartılanlar vatan haini ilan edildiği şöyle bir ortamda nasıl gülünür ki?

Yaşamın içinde gülmek konusunda ketum davranılırken, dijital dünyada alabildiğine cömert bir tutum sergileniyor. Oysa gülümsemek gerçek hayatta en güzel yüz ifadesidir. Tanıyalım ya da tanımayalım, karşımızdaki birinin gülmesi, gülen bir yüz göstermesi bizi rahatlatır. Gülen bir yüzün etrafa yaydığı pozitif enerji, insanın stresi, umutsuzluğu bir anda yer ile yeksan der. Samimi olarak gülmeyi deneyin isterseniz…

Ancak, aşırı maddiyatçılık, yalnızlaşma, ertelenmiş istek ve arzular yaşama sevincini erozyona uğratıyor. Demek ki, gülmek için yaşam sevincini korumak çok önemli.

Peki, gülünce neler oluyor? Güldükten sonra nasıl rahatladığınızı hiç fark ettiniz mi? Çevreye olumlu sinyaller verdiğinizi, konuştuğunuz insanları ne denli rahatlattığınızı, sorunları en aza indirdiğinizi hissettiniz mi?

Gülmek, özellikle kahkaha kişinin kendine güvenini artırır. Yaşamın çatışma ve zorlukları ile başa çıkmak için zihinsel güç verir. Depresyondan çıkmaya yardımcı olur, stresi azaltır, zihinsel sağlığı geliştirir ve kısa süre için bile olsa günlük yaşamımızda ki gerginliği unutmamızı sağlar. Başkaları ile gülmek iletişim kurmaya, empati yapmaya yardımcı olur. Bu yaklaşım sosyal etkileşimi arttırır.

Hangi asırda yaşamış olursak olalım, yaşam daima çok stresli olmuştur. Daha önce önce yaşayanlar farklı nedenlerle de olsa, bugün olduğundan daha az stres veya zihinsel gerginlik altında değildi.

Gerçekten komik bir film izlemek, ustasından bir fıkra dinlemek, gülmekten öte, kahkaha atmak, insanın kişisel sorunları ve e olumsuzluklarından bir anlığına da olsa uzaklaştırmaktadır. Bu yöntemin eskiden olduğu gibi, günümüzde de etkili olduğu görülmektedir.

Gülmek ya da kahkaha marketlerde satılmaz, parayla da satın alınmaz. Bedava ve de tamamen bizim insifiyatimizde olmasına rağmen bakın dertlere, kötü hastalıklara deva oluyor. Bazı hastalıklar insanları derinden yaralar. Her türlü rahatsızlıkların tedavisi, ilaçları vardır ama en önemli ilaç gülmektir, özellikle kahkaha atmaktır.

Doktorların hastalarına tavsiye etmelerine rağmen, bu sütunlarda altını çizerek söylüyorum. Gülmek, nezaket ve terbiye gibi hiçten gelir ama çok şeyi halleder. Her şey Cenab-ı Allah’dan bu çok doğru. Ancak, gülmeyi seven bir hastanın ecele yenik düştüğüne ve e gülmeyi seven insanların kısa ömürlü olduklarına şu ana kadar hiç tanık olmadım. Ömrünüz, gülmek ve kahkahayla dolsun…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Günün Nabzı

Gülmek Nedir?

Gülmek, aniden gelişen bir hadisedir. Gülmenin de raconu vardır. Günün 24 saatinde gülünmez. Bir dostunu teselli ederken ya da başsağlığına gittiğinizde gülünmez. Eğer güldüyseniz bu size çok şeyler kaybettirir. Toplumda tek başınıza otururken gülmeyi sakın denemeyin. Sizin için iyi şeyler düşünmeyebilirler. Bu sayfayı beğendiniz mi? Hep gülücüklerle dolu…

Günün Sözü
Gülmek, Sevmektir Peşini Bırakmayın

Öcal’dan İnciler
Ağlamayı Bilenler Gülmeyi de Bilir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here