“Göllerimizin Kuruduğu İddiaları Gerçekleri Yansıtmıyor”

0
57

Ülkemizdeki Sulak Alanların Kuruduğu Yönünde Ortaya Atılan İddialara Orman Su İşleri Bakanlığından Yanıt Geldi…

Son günlerde bazı basın organlarında ülkemizdeki göllerin kuruduğuna dair çıkan haberlere karşılık açıklamalarda bulunan Orman Su İşleri Bakanlığı bu tür iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Bazı çevrelerin ülkemizdeki sulak alanlarla alakalı olarak çeşitli raporlar yayınladığını, bu raporların hiçbir bilimsel dayanağının olmadığını ifade eden Bakanlık Yetkilileri, sulak alanlarla alakalı olarak en güncel, güvenilir ve ilmi bilgilerin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda olduğunu kaydetti. Sulak alanlar ile bilgilerin verildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Ülkemizde toplam alanı 1.645.000 hektarı aşan 300’den fazla sulak alan bulunmaktadır. Bu alanların 135’i uluslararası öneme sahiptir.  Türkiye, Ramsar Sözleşmesine 1994 yılında taraf olmuştur. 2002 yılında Ramsar alanı sayımız 9 iken bugün Ramsar alanı sayımız 14’e ulaşmıştır. Türkiye, Ramsar Sözleşmesi ile başta Sözleşme Listesine dahil ettirdiği 14 alan olmak üzere, sınırları içerisindeki bütün sulak alanları korumayı, geliştirmeyi ve akılcı kullanmayı uluslararası düzeyde taahhüt etmiştir. Kuruma riski altında olanlara Bakanlığımızca iyileştirme yönünde müdahaleler yapılmaktadır. 135 adet uluslararası öneme sahip sulak alan listemiz içinde suni sulak alanlar da bulunmaktadır. Bu konudaki en güzel numune Amasya ilimizdeki Yedikır Barajımızdır.

Sulak alanlarda rehabilitasyon projelerimiz de hızla devam etmektedir. Bakanlığımızca yapılan çalışma neticesinde Konya Yunak’taki Akgöl yeniden su tutmaya başlamıştır. Haberlere konu olan kuruduğu iddia edilen 36 gölden biri olan Samsam Gölünün suları ile Kozanlı Gökgöl Kuş Cenneti yeşermektedir. Ayrıca yine kuruduğu ya da risk altında olduğu iddia edilen diğer bazı göller içinde gerekli çalışmalar yapılarak göller canlı tutulmuştur. Netice itibariyle, Bakanlığımız kanun ve yönetmeliklerden ziyade öncelikle bilinçlendirme yolu ile korumayı kendisine asli görev olarak edinmiştir.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here