Göde, ‘Ücretsiz Ulaşım Değerlendirme Toplantısı’ Hakkında Bilgilendirmelerde Bulundu

0
53

TÜED Şube Başkanı Göde, ‘Ücretsiz Ulaşım Değerlendirme Toplantısı’ Hakkında Bilgilendirmelerde Bulundu

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TÜED) İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ücretsiz ulaşım değerlendirme toplantısı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Toplantının, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı toplantı salonunda Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Orhan Koç başkanlığında gerçekleştirildiğini ifade eden Göde, gerçekleştirilen toplantıya engelli yaşlı özel halk otobüsü dernekleri ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının ve derneklerini temsilen de hukuk danışmanları Avukat Zübeyde Taymaz ile araştırma müdürleri Namık Tan’ın katılım sağladığını kaydetti.

Yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin karşılıklı olarak tespit edildiği toplantıda, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazilere tanınan ve 2014 yılında kapsamı daha çok genişletilen ücretsiz seyahat hakkında yaşanan sorunlar ile ücretsiz seyahat kapsamında yapılacak gelir desteği ödemelerinin kapsamlı şekilde değerlendirildiğini aktaran Göde, toplantıda ayrıca şu görüşlere yer verildiğini ifade etti; “4736 sayılı kanun ile getirilen ücretsiz seyahat hakkının uygulanmasında belediyeler yetkilendirilmiştir. Uygulamaya bakıldığında kanunun amacı dışına çıkılan örnekler ile karşılaşılmıştır. Örneğin bazı belediyeler ücretsiz seyahat kartını belli bir ücret karşılığında satması, kanunun felsefesine aykırı olmuştur. 4736 sayılı kanuna özel şahıslarca işletilen toplu taşıma aracı için kamuca bir ödemenin yapılacağı öngörülmüş, 65 yaş ve üzeri her bir vatandaşımızın ücretsiz seyahat yapma hakkı güvence altına alınmıştır.

4736 sayılı kanuna istinaden çıkarılan yönetmeliğin 4. maddesi ücretsiz seyahat hakkını düzenlemiştir. Yönetmeliğin 5. maddesi ücretsiz taşımanın koşullarını belirlemiştir. Yönetmeliğin 6. maddesinde herhangi bir alma mecburiyeti yerine, nüfus cüzdanının ibraz edilmesinin yeterli olacağını öngörmüştür. Yönetmeliğin 12. maddesinde, özel veya kamu ulaşım araçlarında seyahat hakkının engellenmesi durumunda, 50 tam bilet bedeli idari para cezası uygulanacağına yer verilmiştir.

Toplantıda Türkiye Emekliler Derneği’nin görüşlerinin de kapsamlı olarak anlatıldığını kaydeden Göde, görüşleri şu şekilde açıkladı; “Özellikle de sosyal devletin yaşlılara yönelik bir desteği olan ücretsiz ulaşım ile insanlarımızın evden çıkarak özgürce seyahat etmeleri, insana verilen bir değerdir. Sorunlar özetlenecek olursa; 2 Ağustos 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6495 sayılı kanunun 88. maddesi ile 4736 sayılı kanunda yapılan ilaveyle 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza ücretsiz ulaşım hakkı tanınmasına rağmen, şikayete konu olan talepler Derneğimize bildirilmektedir. Bu kanun, ne yazık ki yönetmeliğinin de çıkmasına rağmen, ülke genelinde her belediyece ayrı ayrı uygulanmakta, bazı belgeler bu hakkı hiç vermemektedir.” (Haber: Helga TERBİYELİ)

 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here