Göde; “TÜFE’ye Endeksli Yüzdeli Artışlar Aylıkları Düşük Olan Emeklileri Mağdur Etti”

0
85

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, TÜİK’in açıkladığı rakamların gerçek enflasyonu yansıtmadığını ve bu artış sistemine göre emeklilerin hak ettikleri artışları alamadıklarını söyledi. TÜFE’ye endeksli yüzleri zamların emeklilerin yaşam maliyetlerinde yaşanan artışları karşılamakta çok yetersiz kaldığını ifade eden Göde; “Emekli aylıklarına yüzdeli zamlar yerine seyyanen zamlar yapılmalıdır” dedi.

TÜİK’’in açıkladığı ile yaşadığımız enflasyonun birbirinden çok farklı olduğunu kaydeden Göde; “TÜİK Temmuz 2021 itibariyle yıllık yüzde 18,95 enflasyon açıklarken yıllık gıda enflasyonu yüzde 24,92’yi geçti. Elektriğe, doğalgaza gelen zam ise yüzde 40’ı buldu. Emeklilerin mutfak ve fatura giderlerindeki yüksek artışların, emekli aylıklarına yansıması sağlanmalı, enflasyon sepetinin emeklilerin harcama kalemlerine göre güncellenmesi gerekmektedir. Emeklinin gıdası var, evi yoksa kirası var, sağlık harcamaları ve faturaları var. Emeklinin enflasyonunu bunlar oluşturuyor. Bunlara baktığımızda TÜİK’in açıkladığı enflasyonun iki katı enflasyonu var emeklinin. Emeklilerin alım gücünün her geçen gün gerilediği ortadadır ve aylıklarında iyileştirmeler yapılması şarttır.

Taban emekli aylıkların yetersiz kalması ve 2000 sonrasında emekli olanların intibakının yapılmaması, emeklilerimizi mağdur etmiştir. Bugün en düşük emekli aylığı yapılan zamlara rağmen hala 1.500 TL seviyesinde kalmıştır. Türk-İş, temmuz ayında açlık sınırını 2.903 TL olarak açıkladı. Asgari ücret açlık sınırının da altında kaldı. Emeklilerin yüzde 70’inin asgari ücretin altında aylık aldığı düşünüldüğünde durum daha net anlaşılıyor. Bu yüzden en düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamalıdır. Temmuz’da yapılan artışı ilave olarak seyyanen zam verilmesi emeklileri bir nebze olsun engelleyecektir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

TÜFE’ye endeksli yüzdeli artışların aylıkları düşük olan emeklileri mağdur ettiğini söyleyen Göde; “5510 sayılı kanunun 55. maddesi değiştirilmeli ve emekli aylıklarına seyyanen zamlar ile birlikte refahtan pay verilmelidir” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here