Göde; “Evi Olmayan Emekli Kalmasın”

0
81

Türkiye Emekliler Derneği İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, TOKİ’nin yapacağı konutlarla emeklilerin ev sahibi olmalarının önemine vurgu yaptı.

Söz konusu projenin bazı illerle sınırlı kalmasına çözüm getirilmesini talep eden Göde; “Türkiye Emekliler Derneği’nin yürüttüğü ve hükümetle paylaştığımız taleplerimizin en önemlilerinden birisi olan TOKİ’nin yapacağı konutlarla emeklilerimizin ev sahibi olmaları altın bir proje olarak benimsenmiştir. Devlet ve emekli iş birliği olarak da benimsenen bu proje ile 2016 yılından itibaren TOKİ’nin yaptığı konutlardan uygun ödeme koşullarıyla emeklilerimizin 8 bin kadar bir bölümüne evleri teslim edilmiştir. Devletimizin bir taahhüdü olan bu projenin bazı iller ile sınırlı kalmasına çözüm getirilmelidir.

Kira emeklilerimizin en büyük gideridir. 2000 sonrasında emekli aylıklarındaki düşmeler evi olmayan emeklilerimizin mağduriyetini arttırmıştır. Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi, evi olmayan emeklilerimize kira desteği yapılmadığından TOKİ’nin yapacağı evlerin önemi daha da artmıştır. Hükümetimizin bugüne kadar gösterdiği desteği çok önemsiyoruz. Evi olmayan emeklilerimizin ev sahibi yapılmasının, devletimizin emeklilerimizi korumaya yönelik bir politikası olarak görüyoruz. Emeği geçenlere teşekkürü de bir borç biliyoruz.

2018 yılında ekonomide yaşanan zorluklar ve yüksek maliyetler, konut alanında da daralmayı getirmiştir. 2019 yılının yeni bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz. Hükümetin açıkladığı 50 bin konutun ülkenin her köşesinde yapılacak olması ve bu konutların dar gelirlilere yönelik planlaması emeklilerimiz içinde memnuniyet verici olmuştur” şeklinde konuştu.

Türkiye Emekliler Derneğinin 110 şubesi tarafından evi olmayan emeklilerin bilgilendirildiğini ve kamu bankalarına müracaat etmelerinin istendiğini hatırlatan Göde; “Emekliler için müracaat tarihi 25 Mart-5 Nisan arası olarak belirlenmiştir. Bankaların üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve emeklilerimizin taleplerini almaları ve ilgili makamlara bildirmelerinin de takibini yapıyoruz. Evi olmayan emeklerimizin konut sahibi olması, devlet politikası olarak benimsenmelidir. Son 3 yılda yapılan ve teslim edilen konutlar, emeklilerimizin kira ödemekten kurtarmıştır. Bu sayının arttırılmasını talep ediyoruz. Emekli aylıklarının seviyelerine göre, TOKİ’nin ödeme planı yapması da büyük önem taşımaktadır.

Türkiye Emekliler Derneği tarafından yapılan ekonomik ve sosyal araştırmada, her üç emekliden birisinin konut sahibi olmadığı tespit edilmiştir. Konut sahibi olmayan emeklilerimiz, en büyük gideri olan kira ödemesi nedeniyle, diğer harcamalarını kısmak durumunda kalmıştır.

Bir diğer sorunumuz emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklere intibak yapılarak çözüm getirilmelidir. Asgari emekli aylığının düşük kalması, konut sahibi olmayı da zorlaştırmıştır. Geçim zorluğu yaşayan emeklilerimizin aylıkları iyileştirilmelidir. Devletimizin desteği ile sorunların çözüleceği inancını taşıyoruz.

Emeklisi mutlu olan ülkelerin gelecekleri de güvence altına alınmaktadır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın sözünü en çok hedefleri arasında gösteren hükümetimizden, sosyal güvenliği geliştirmesini ve insanca yaşamaya getirecek bir aylığın ödenmesini bekliyoruz. Emeklisi mutlu bir ülke olmak istiyoruz” şekkinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here