Göde; “Emekliye Mutlaka Seyyanen Zam Yapılmalı”

0
84

Türkiye Emekliler Derneği İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde; “Emekliye Mutlaka Seyyanen Zam Yapılmalı”

Türkiye Emekliler Derneği İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, yüzdeli zamların zengini daha zengin, fakiri daha fakir yaptığını söyleyerek; “Emekli maaşları arasındaki makas çok açılıyor. Muhakkak seyyanen zam verilmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye Emekliler Derneği İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, emekli maaşlarına muhakkak seyyanen zam yapılmasının şart olduğunu söylerken, “Yüzdeli zamlar zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapıyor ve makas açılıyor. Emekli maaşları arasında bu makas çok açılıyor. Emekli aynı manava, bakkala gidiyor. Ben seyyanen zam verilmesinden yanayım” dedi.

Yüzdeli zamların emekliler arasında huzursuzluk yarattığını belirten Göde; “Nedeni de şu, örnek veriyorum; 2000 lira maaş alıyorsunuz, % 10 zam alırsanız, 200 lira zam almış olursunuz. 5 bin lira maaşınız var %10 zam alırsanız 500 lira zam alırsınız. Yüzdeli zamlar zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapıyor ve makas açılıyor” dedi.

Emeklinin geçim sıkıntısının çözümünün de işsizliğin önlenmesinden geçtiğini söyleyen Göde; “Çözümü çok kolay. Ne zaman Türkiye’de milyonlarca evladımız iş bulursa, yani çalışma hayatına atılırsa kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldırırsanız ve gerçek manada devlet vergisini toplarsa, sosyal güvenliğin kasası dolarsa emeklinin de durumu düzelir. Şu anda 1 emekliye 2 çalışan bile düşmüyor. Yani çalışan sayısını yükselteceğiz. Bir de bu taban maaşlardan yani asgari ücretten prim ödeyen emeklilerimizin yaşam koşulları çok iyi bir noktaya gelemez. Çünkü tavan çok yükseldi. Asgari ücretin 7,5 katı noktasına geldi. Bugün asgari ücretle emekli olanlar bin liranın altında maaş alıyorlar” diye konuştu.

Dernek olarak 8 senedir intibak mücadelesi verdiklerini söyleyen Göde; “İntibak memuru, Bağ-Kur’luyu ilgilendirmiyor. 2008 yılına kadar emekli olmuş sigortalıları ilgilendiriyor. 2013 yılında İntibak Yasası çıktı ve ödemeler yapıldı. 2000 yılına kadar emekli olmuş sigortalıların intibak yasası bu derneğin sayesinde çıktı. Orada da herkes çalışma gün sayısına, ödediği prime göre fark aldı. Şimdi intibak yasası mutlaka çıkmalı ve emekli maaşları arasındaki bu adaletsiz emekli maaşları düzeltilmeli. 2000 yılından sonra emekli olanlar daha önceki emeklilerden daha az maaş alıyor. Bunun 8 yıldır takipçisiyiz. İktidar partisi gündemine alacak ve kanun çıkacak başka türlü olmuyor” ifadelerini kullandı.

Ülkeyi yönetenlerin emeklilerin sonuna kulak vermesi gerektiğini ifade eden Göde; “Herkes ülkedeki emeklileri kendi anne ve babaları gibi görmeli ve taleplerine kulak vermeli, temennimiz budur. Bir taraf büyük bir sıkıntı yaşıyorsa, ülkeyi yönetenler o tarafa kulak vermeli. İnsanoğluna yakışır bir noktaya emekli maaşlarını çıkarmamız gerekir” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here