Girişimci Kadınlardan Güç Birliği

0
36

SODES kurslarında tanışan sekiz girişimci kadın, kursiyerlerinde de talepleri doğrultusunda, S.S. İskenderun Demeter Hünerli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdu.

İsmet İnönü Mahallesi E5 Karayolu üzerinde kurulan kooperatifte, kadınlar kendi elleriyle hazırladıkları gıda ürünlerini satışa sunuyor.

Kooperatif kurucularından Girişimci Yüksel Köse kuruluş hikayelerini şöyle anlattı;

“İskenderun’da 8 girişimci kadın olarak kurduk kooperatifimizi. SODES projesi adı altında bir proje yürütmüştük, oradaki dezavantajı kadınlardan gelen teklifle kooperatifimizi kurduk. Siz kimsiniz diye soruyorlar. Biz hayalleri olan, amaçları olan, üretime katkıda bulunmak isteyen, aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen 8 girişimci kadını bir araya topladık. Biz olmadan bir olunamayacağını anladık, bunun için bir araya geldik ve yaklaşık 4 ay önce kooperatifimizi kurduk.”

Bir kadının üretebileceği herşeyi yapıp sattıklarını ve internet sitelerinin kurulumunun tamamlanmasıyla tüm Türkiye’ye açılacaklarını kaydeden Köse; “Biz buraya kooperatif demiyoruz, ‘kooperatif evi’ diyoruz. Giren arkadaşlarımız burada çok huzurlu, ev gibi hazırladık. Eve nasıl giriyorsanız kooperatifimize de öyle giriyorsunuz. Mahremiyeti var, ayakkabı ile girilmiyor. Sıcak bir yuva hazırlamaya çalıştık. Eğlenerek de çalışıyoruz. Şu anda biz 8 kurucu ortağız, 2 tane de arkadaşımız var. Toplam 10 kadın hepimiz yöresel ürünler üretiyoruz. Bölgemize özgü ‘sürki’miz var, eriştelerimiz var, domates soslarımız, salçalarımız var. Yazın saçlarımızı yaptık, hepsi el emeği, hepsini biz hazırladık, satın alınmış hiçbir şey yok.

Turşularımız, reçellerimiz, kuru baharatlarımız var. bunların yanı sıra defne sabunu da üretiyoruz. Kadınların üretebileceği her şeyi burada üretiyoruz. Daha çok yeni olmamıza rağmen satışlarımız gayet iyi, şehir dışından da sipariş alıyoruz. İnternet sitemizi kurduk, açılım aşamasında, o da tamamlandıktan sonra inşallah Türkiye’nin her yerine ulaşacağız” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here