Gençler Tatilde Ne Yapıyor? (5)

0
58

Değerli okurlarım, çocuklarımızın tatil yapmaları, eğlenmeleri, azda olsa televizyon ve bilgisayarla ilgilenmeleri en doğal hakları diye düşünüyorum. Bu söylediklerim bir üst sınıfa doğrudan geçenler içindir. İkmale kaldılar diye tüm tatil günlerini kitapların ve notların arasına sıkışarak geçirmelerini de istemiyoruz. Eğlenmeyi bilen ve bu yaklaşımı tadında bırakan öğrenciler daima başarılı olmuşlardır. Belirtmekte yarar var.

Bu sütunlardan gençlerimize ve velilere seslenmek istiyorum… Mevsimin bu güzel günlerinde çocuklarımızı sıkmayacağız ama kişilik kazansınlar diye sokağa da bırakmayacağız. Kontrollü olmak en iyisidir diye düşünüyorum. Çok yakında kıraathaneler de çoğalacak ve bu vesile ile çocuklarımızı okumaya yöneltmeliyiz. Okumamla birlikte spor yapmalarına da önayak olmalıyız.

Hepimizin çok iyi bildiği gibi; çocukların fizyolojik, psikolojik ve anatomik yönden gelişmeleri devam ettiği sürece onların sağlık güvenliği de ön planda olmalıdır. Bu nedenle de onların yapabileceği sporu yapmaları sağlanmalıdır. Çocukların vücut ısıları, ortama uyum sağlama sistemi tam olarak gelişmediğinden çok soğuk ve çok sıcak havalarda spor yaparken mevsimsel etkinliklere uyumda zorlanabilirler.

Bu nedenle diyoruz ki; spor yapılırken giysilerin yenisi-afilisi aranmaz. Sadece rahat olsun, zorlamasın, rahatsız etmesin yeter. Bunları söylüyoruz ya, halen çocuklarına top oynama, üstünü kirletme diyen veliler maalesef çoğunlukta. Ekonomik yönden haklılıkları olabilir ama çocuklarımızın bu ifadelerle komplekse gireceklerini unutmamak lazım. Yine unutmayalım ki, onlar bizim yarınlarımız!

Veli olmak kolay değildir ve önemli görevleri vardır. Çocuğumuz spora fazlaca yatkın değilse onunla beraber yürümeyi denemeliyiz. Ya da spor yaptığı mahalde hazır bulunmalıyız. Onları baskıdan uzak tutup, öncelikle sporun sağlık için elzem olduğunu ve bu fikri kesinlikle aşılamalıyız. Bazı hallerde düşen moral-motivasyonunu, yapıcı eleştirilerle üst düzeye çıkarmaya özen göstermeliyiz.

Futbol popüler bir spordur ama herkesin de futbolcu olması beklenemez. Bu nedenle kişisel arzulardan öte, çocuğun fiziksel durumu hangi spora müsaitse onu yapmasını sağlamalıyız. Çocuğumuz spor yaparken onu strese sokacak yaklaşımlardan kesinlikle kaçınmalıyız. Aksi halde hesapta olmayan sakatlıklar ya da spordan kopmalar yaşanabilir.

Çocuklarımız küçük yaşlarda kişilik kazanacaklarından bir süre sert sporlardan uzak tutulmalıdır. Grup aktivitelere, takımca mücadele, liderlik kişisel disiplini açısından çok önemlidir ve her çocuk lider olmak ister. Çocuklarımız Allah’ın lütfu, bize emanettir. Tıpkı taşıdığımız can gibi. Mümkün olduğu kadar onlarla yakından ilgilenip motive etmeliyiz. Cenabı Allah hiç kimseye de, bizlere de evlat acısı göstermesin!

Mutlu olum, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here