Futbolun Cilveleri (5)

0
63

Değerli okurlarım, cilve ifadesini spor için, özellikle futbol için kullanmam sizleri yanıltmasın. Öylesine cilveli hatunlar var ki inanın bir ton isotla yeseniz acıyı fark etmezsiniz bile. Ancak, konumuz futbol ve cilve de tamamen ona ait. Öyle bile olsa futbol sonuçta bir oyun ve onu futbolcular icra ediyor.

İnsan kafatasının peşinden koşanlar da, biraz tekâmül etmiş şekliyle, sığır işkembesinin tekmelenmesiyle bu uğraşıdan haz duyanlar insanlardı. Yeni insanlar hep önde, başrolde. Peki, futbol nasıl cilve yapıyor?

Aslına bakarsanız futbolun cilve yaptığı falan yok. Ona cilveyi yaptıran “ŞUT” olarak tabir ettiğimiz, futbolcunun ayağının her hangi bir yerinden hız alan meşin yuvarlak, bir köşeye giderken yarı yolda o hedeften vazgeçiyor, öbür köşeye gidiyor.

Bu cinlik kime aittir? Bu azizlik nasıl gerçekleşiyor? Futbolcu müsait durumda, topu yumuşatıyor ve belirlediği köşeye topu gönderiyor. Kaleci o köşeye yönelmiş ama gol olabilir de olmayabilir de. Şutlanan meşin yuvarlak defansa çarparak kaleciyi kontrpiyede bırakıp ağlarla buluşuyor.

Alt tarafı bir gol değil mi? Bunun cilvesi ne olacak diye düşünenleriniz olacaktır. O zaman açıklamakta yarar var diye düşünüyorum. Bu cilveli goller ya da harika goller, ilk dakikalarda atıldığı ya da yenildiği zaman fazla bir şey ifade etmez. Zaman müsait ve telafisi mümkün de ondan.

Ağları sallayan bu gol ya da diğer goller, 90. dakikada atılmış veya yenilmişse ayıkla pirincin taşını, moral motivasyon sıfır. Yitirilen üç puansa, bunun telafisi vardır diye düşünülebilir. İki deplasman galibiyeti falan. Her zaman böyle olmuyor işte…

Bu bir final maçıysa, kümeden düşme çıkma karşılaşmasıysa, sıralama itibariyle Avrupa düşünülüyorsa, Hatta derby müsabakası ise… Bildiğiniz gibi, bu tür müsabakalarda kalite aranmaz ve her zaman olduğu sonuç önemlidir. Bir terslik olmasın diye de, oynanan futbol defans ağırlıklıdır. Bunun da normal olduğunu söyleyebiliriz.

Hepimizin çok iyi bildiği gibi, normal koşullarda, ilk dakika golleriyle son dakikada atılan gollere ekstradan puan verilmiyor. Bunun başka izahı olamaz. Burası tamam da, 1-0 yenik takım ya da 0-0 iken, son dakik golü o kadar önemlidir ki. Çoğu kez görmüşüzdür. İlk dakika gollerinde yine oyuncular sevinir ve birbirini kutlar da son dakika golünde deprem oluyor sanırsınız.

Taraftarlar zaten ayakta söylemeye gerek yok. Golü atan oyuncu en altta, muhtemelen golü attığına pişman olmuştur. Pişmanlık olmaz tabi de, en azından preslenmiştir. Bu işe hakemler sevinmez sadece, sağ eliyle santrayı gösterir. Cilveli golleri atmak da zor, yemek daha da zor…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here