Futbolda Demokrasi (3)

0
43

Değerli okurlarım, ne kadar demokratız, ne denli cumhuriyetimize bağlıyız, dünkü sayımızda, ayrıntılı olmasa da, boyut kazandırmadan bildiklerimin bir bölümünü sizlere aktarmaya çalıştım.

Futbol öylesine geniş kapsamlı, öylesine içerikli bir sektör ki, hani derler ya, “Ne koysan alıyor” gerçekten de öyle. Bir ucundan tutulmuyor, sanki binlerce sapı var da, bizler göremiyormuşuz gibi… Nasıl göremiyoruz, nasıl bilemiyoruz, içeriğindeki, futbolseverlere ışık tutan güneşi nasıl hissedemeyiz. Aynı zamanda bunları sizlere sunacak kültüre de sahibiz hamdolsun.

Hayat felsefesinin garip bir tecellisidir ki, her faydalı ve her yeni gelişmeler karşısına, mutlaka, onu baltalamak, imha etmek için bir kara kuvvet çıkar. Buna bizim dilimizde irtica denir. Tedbirini de almış olmak gerekir. Futbolun demokrasisi, cumhuriyet, spor, sporcu, irtica ve çağdaşlıktan söz ettikten sonra, Atatürk’ün Büyük Nutkundan birkaç paragraf düşmemde şart oldu.

“…Bazı kimseler çağdaş olmayı, kâfir olmak sayıyorlar. Asıl küfür onların bu zannıdır. İrtica, bilinçli ve organize hıyanet olayıdır. Her sarıklıyı hoca sanmayın…” “…Memleketi temelinden asıl yıkan içerdeki cephelerin sesliği, suskunluğudur…” “…Düşüş, acz ile başlamıştı. Milletin de zihni bozulmuştu. İnsan olmak için, mutlaka Avrupa’dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa’nın emellerine uygun yürütmek, bütün dersleri Avrupa’dan almak gibi bir takım zihniyetler ortaya çıkmıştı. Oysa hangi İstiklal vardır ki, ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih böyle bir olayı kaydetmemiştir…” “…Dahili ve harici bedhahlar…”

“…İnsan topluluğu, kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de, kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin?..” “…Adalet, bir devletin esası olduğuna göre, mahkemeler lâfzen değil, hakikaten bitaraf olmalıdır. Hükümetin otoritesi, maskesi altında halka zorba vaziyet almak, yakışıksız muamelelere cüret etmek gibi haller, mutlaka önlenmelidir…” “…Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti, şeyhler, dervişler, müritler memleketi olamaz…”

Atatürk’ün büyük Nutkunu okuyanların çok şeyler bildiklerinden eminim. Büyük kurtarıcı, öleceğini hissetmiş gibi gecesini gündüzüne katarak büyük nutkunu hazırlamış. İyi ki hazırlamış, mekanı cennet olsun.

Atamızın spor anlayışı da açıkça orada belirtilmiş. Spora ve sporcuya çok geniş yer ayırmış ve sık sık sözünü ettiğim gibi, statlardaki vecizesi de orada yazılı… “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” Atatürk’ü sevenlere, O’nun izinde olanlara selam olsun.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here