Futbola Yapılan Çirkinlikler (4)

0
38

Değerli okurlarım, Irkçı gösteriler Avrupa Statlarında bir nevi toplumsal bir hastalık haline gelmiştir. Bu yanlışın, çirkinliğin haklılığı veya haklı tarafı olamaz. Savunmanın da doğru olmadığını söylemeliyiz. Avrupalı sporseverlerin farkında olmadan, nedenini bilmeden yaptıkları bu yanlışların ve çirkinliklerin altında çok şeyler yatıyor.

Şöyle sıralayabiliriz… Sporla ilgisi olmasa bile, Avrupa’da yaşayan Türklerin evlerinin kundaklanması, Irkdaşlarımızın göçe zorlanması, Avrupalı kimliğini hazmedememeleri, diğerleri (siyah derililer için) içinde de yaşlanan, çok kültürlülüğe geçen, işsizliğin tırmanarak boyut kazandığı Avrupa’da, insanların hırsı bir yanardağ gibi patlamaya hazır, fışkıran lavlarda statlarda amacına ulaşıyor.

Bir diğer yaklaşım da, Avrupalı, kendi ülkesinde düşük ücrete çalışmıyor. Zaten aldıkları işsizlik ücreti, düşük ücretle çalışanlarınkine tekabül ediyor. Yabancılara gelince, onlar çalışmak zorunda. Kendi ülkelerinde bakmak zorunda yakınları bulunmaktadır. O nedenle, düşük ücrete kanaat ediyorlar. Aslında bu yaklaşım, her ülke ve o insanlar için geçerlidir.

Neden ne olursa olsun, dayanağı ne olursa olsun, insanlar renklerinden dolayı tacizde bulunmaya, ırkçı gösteriler yapmaya hakkı yoktur, olamaz da… Futbol sahalarına gönül verdikleri renkleri ve takımlarını görmeye gelen ve mutlu olmaya çalışan sporseverler, bir avuç tacizcinin çirkin hareketleriyle, ırkçı gösterileriyle futbol sahalarından kopmaktadırlar. Olaylardan zarar göreceklerine inandıklarından, futbol müsabakalarını TV’lerden izlemeyi yeğlemektedirler.

Futbol sahalarına, işte bu nedenlerle itibarını yitirmekte, hasılat bekleyen takımlarda umutsuzluğa düşmekte, zaafa uğramaktadırlar. Korkunun kol gezdiği alanlarda hele spor arenalarında güzelliklerden söz edilemez.

Bunun çözümü nerede? Çözüm yine insanlarda, onların iyi niyetinde. Şiddetle önlenemez. Zaten ufukta, tutarlı, uygulanabilir bir çözüm görünmüyor. Aksine her hafta sonu ırkçı gösteriler, göstericiler güçlenmiş olarak çıkıyor. Yarın da, ırkçı amblemler sözlüğünden söz edeceğim.

Mutlu kalın, mutlu olun… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here