Futbol, Futbolcularla Güzeldir (3)

0
45

Değerli okurlarım, estetik dedik de, bakın o önemli kavram bizleri nerelere getirdi. Yine de aklımdakini söylemeden geçemeyeceğim. Ülkemizde ufak tefek bir artçı deprem oluyor bildiğiniz gibi. Böyle anlarda bizler ne yapıyoruz, hemen sokağa fırlıyoruz. Hele bazıları da ölümüne pencereden atlıyor.

Japonlar ne yapıyor? Şalterleri indirip evlerine sığınıyor? Bunu bir müteahhide sordum da, yüzü bile kızarmadı. Allahın dediği olur deyip, beni susturmaya çalıştı. Yemezler tabi…

Allah akıl fikir vermiş. İş tut, evini sağlam yap diyor. Biz evlere parmak kalınlığında, camilere bilek kalınlığında demir kullanıyoruz. O nedenle camilere bir şey olmuyor. Adana girişindeki o yüzlerce gökdeleni düşünüyorum da; Allah Muhafaza… Allah Muhafaza!

Ülkemiz öyle bir yer ki birisi hızlı öksürse, elektrik kesiliyor. Efendim, verdiğim örnekler muhteşemdi.  Epeyce de yol almış olduk. Estetiği, iyi eğitim almış futbolcular meydana getirir.

İyi bir teknik direktör şunları göz önün de bulundurur: *Yapısal teknikler, *Allah vergisi hünerler, *Akla uygun yetenekler, *Sağlam psikoloji. En sert sporlardan birisi olarak kabul edilen futbolun, gerçekten göze hoş gözükmesi yani estetik olması için, sistem üzerinde çok çalışılması gerekir.

Burada, bir önemli konu daha bulunmaktadır. Adama göre sistem olmaz da, sisteme göre adam olur. Şunu demeye çalışıyorum. Takımın iyi bir futbolcusunun gözden çıkaramıyorsanız, o iyi futbolcuyu uygulayacağınız sisteme alıştıracaksınız. Bu işin raconu budur.

Sistem konusunda, biraz da takımın genel yapısı göz önünde bulundurulur. Adama göre sistem olmaz dedik ama hocanın kafasındaki sisteme takımın büyük bir bölümü adapte olamıyorsa o zaman makul bir yol bulunmalıdır. Sistemsiz futbol, yangında tahrip olup surata benzer. Sistem bir yer de futbolun estetiğidir.

Belli bir sistemde, beklentiler büyükse, ısrar etmekte vardır. Fakat bu da hiçbir uzun lig maratonunda aynı sistem uygulanır anlamına gelmez. Öyle müsabakalar vardır ki, takımın ofans ağırlıklı oynaması gerekir. Kritik müsabakalarda ise,  önce kontrollü ve daha sonra da skor tabelasına ya da rakibin durumuna göre sistemde bazı değişiklikler yapılabilir. Lüks olsun diye, havalı olsun diye sistemler şekillendirilemez.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here