Fırat; “Bayram İnsanları Ayırarak Değil Kucaklayarak Kutlansın”

0
80

Ahilik Bayramı Etkinliklerle Kutlandı

Ahilik Haftası kutlamaları ikinci gününde de renkli görüntülere sahne oldu. Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında önceki gün, yürüyüş gerçekleştirildi. Büyük çarşı iş hanından hareket edilerek Şehit Pamir caddesinden sahil anıt alanına mehteran takımı eşliğinde bütün esnafımız ve halkla birlikte ‘Ahilik, Kardeşlik, Birlik Yürüyüşü’ gerçekleştirildi. Şehit Pamir Caddesi boyunca gerçekleşen yürüyüş sonrası ise Atatürk Anıt Alanında tören gerçekleştirildi.

Ahilik Haftası kutlama etkinliklerine İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Belen Kaymakamı Abdülaziz Aydın, İskenderun Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat ve Yönetimi, Saadet Partisi İlçe Başkanı Halil İbrahim Çelik, siyasi parti temsilcileri, kentimizdeki esnaf oda başkanları, esnaflar ve vatandaşlar katılım gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını İskenderun Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat yaptı. Her zaman esnafın yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini kaydeden Fırat; “Esnafımızı ötelemeyeceğiz, itmeyeceğiz. Esnafın bir sorunu varsa çözeceğiz. Makam ve mevkiler gelip geçicidir. Önemli olan doğru işler yaparak, güzel bir şekilde anılmaktır. Bayram insanları ayırarak değil kucaklayarak kutlansın” dedi.

İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk de Ahiliğin önemine vurgu yaptığı konuşmasında; “Ahi Evran diyor ki; ‘Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bize geçen bizdendir.’ Ahilikte dürüstlük esastır, dürüst olacağız. İki cömertlik var, üç yalan söylemeyeceğiz, adalet var, merhamet var, mütevazılık var, güzel ahlak var, helali haramdan ayırma var. Bu helal ve haram konusu çok önemli… Alev Alatlı’nın bir konferansında söylediği bir söz var diyor ki; “Bir şey yasal olabilir ama helal değilse sorun var. Örneğin diyor komşunuzun ya da kardeşinizin icradan satılmış bir evini kelepir fiyata almak yasal olabilir ama helal değildir. Bu harama ve helale riayet etmek çok önemli…

Bugün değerli bir arazi olsa, değerli bir dükkan olsa, çok uygun fiyata olsa, bir arkadaşınız, bir komşunuz onu almak üzere olsa ama parası yetişmezse birçok insan ‘bana fırsat doğdu iyi ki böyle oldu, gideyim onu ben alayım’ diyor. Rahmetli babam çarşı merkezindeki dükkanını satın alacak iken 55 bin liranın 25 lirası çıkmış. Komşusu yine bir başka esnaf diyor ki ‘Senin paran yetmemiş duydum al şu 30 bin lirayı bu dükkan çok güzel sen burayı al.’ Böyle bir esnaf, böyle bir ticaret erbabı kaldı mı artık. Maalesef yok. Ahilik bu, esnaflık bu… Bunlara dikkat edersek bunun sonucunda bereket olur. Malımız, mülkümüz bereketlenir diye düşünüyorum, bereketli günler diliyorum, Ahilik gününüzü kutluyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından plaketler takdim edildi. Plaket takdim töreninin ardından Folklor Ekibinin gösterisi ve ardından Mehteran Grubunun gösterisi sahnelendi. Program, Ahi Pilavının dağıtılması ve ikramların yapılmasıyla son buldu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here