Esnafa Hibe Desteği Başvuruları Başladı

0
42

Destek Kapsamında 4 Milyar 662 Milyon Lira Hibe Ödenecek

Salgından etkilenen 1,5 milyona yakın esnaf ve sanatkara hibe desteği başvuruları başladı. Destek kapsamında 4 milyar 662 milyon lira hibe ödenecek.

İki ayrı grup olarak verilecek 5 bin TL ve 3 bin TL hibe desteğinden 17 Mayıs 2021’den önce vergi mükellefiyetini tesis etmiş, esnaf, sanatkarlar ve gerçek kişi tacirleri faydalanacak. Söz konusu desteğe sadece 17 Mayıs’taki vergi kayıtları esas alınarak belirlenen ve destek şartlarını taşıyan vatandaşların başvurusu kabul edilecek. Başvurular 1 ay sürecek ve e Devlet üzerinden yapılacak. Zorlanan vatandaşlar esnaf odalarından destek alabilecek. Başvurular uygun bulunursa banka hesabına destek ödemesi gerçekleşecek

Ticaret Bakanlığı tarafından, ‘Esnaf ve Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Yönelik Hibe Desteği Başvuruları’na ilişkin basın açıklaması yapıldı.

Kovid-19 pandemisi nedeniyle ticari faaliyetlerinde aksama yaşayan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere 20/05/2021 tarihli ve 3998 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda Ticaret Bakanlığı tarafından hibe desteği verileceği açıklanmasının ardından konunun ayrıntılarına yönelik bilgiler verildi.

Yapılan açıklamada; “Hibe desteğinden 17 Mayıs 2021 tarihinden itibaren gelir vergisi mükellefiyeti olan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirler kazançlarına esas faaliyet konuları üzerinden yararlanabilecektir. Söz konusu desteğe sadece 17 Mayıs 2021 tarihindeki vergi kayıtları esas alınarak belirlenen ve destek şartlarını taşıyan vatandaşlarımızın başvurusu kabul edilecektir. Başvurular yalnızca e-Devlet  (turkiye.gov.tr) üzerinden alınacaktır.

Destek başvuruları 25 Mayıs 2021 Salı günü başlayacak olup 30 gün süre ile (23 Haziran 2021 Çarşamba günü 23:59’a kadar) devam edecektir.

Online başvuruda yaşanabilecek yoğunluğun, hizmete erişime engel olmasını önlemek için, TC Kimlik Numarasının son hanesine göre aşağıdaki gibi başvuru alınacaktır; 0 olan vatandaşlar 25 Mayıs 2021 Salı günü, 2 olan vatandaşlar 26 Mayıs 2021 Çarşamba günü, 4 olan vatandaşlar 27 Mayıs 2021 Perşembe günü, 6 olan vatandaşlar 28 Mayıs 2021 Cuma günü, 8 olan vatandaşlar 29 Mayıs 2021 Cumartesi günü, 30 Mayıs – 23 Haziran 2021 tarihleri arasında tüm vatandaşlar başvurabilecektir. Başvuruya ilişkin tüm süreçler turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet Kapısı aracılığı ile yürütülecektir” ifadelerine yer verildi.

5 Bin Tl Hibe Desteğine Kimler Başvurabilir? 

Hibe; bir defaya mahsus verilmek üzere 2 ayrı grup için 5 bin lira ve 3 bin lira olacak. 5 bin lira verilecek birinci grupta; kahvehane, kafe, çay bahçesi, okul ve personel servisi, düğün salonu, öğrenci yurdu, kantin, kırtasiye, internet kafe, hamam ve lunaparklar gibi yerler bulunuyor.

3 Bin Tl Hibe Desteğine Kimler Başvurabilir? 

3 bin lira verilecek ikinci grupta; bakım, onarım, tamirat ve kaporta işleriyle uğraşan, seyyar satıcı, sıhhi tesisatçı, hırdavatçı, müzisyen, oto yıkamacı, kuru temizlemeci, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcısı, camcı, çilingir, bakırcı, kalaycı, ayakkabıcı, konfeksiyoncu, tuhafiyeci, züccaciyeci ve kurs işletmeleri var. Ayrıca daha önce destekten faydalanan lokanta, pastane, dondurmacı, terzi, berber, taksici, minibüsçü, otobüsçü ve pazarcılar da bu gruba dahil.

Bakanlıkça belirlenen birinci ve ikinci grupta yer alan ekonomik faaliyetler Ticaret Bakanlığı internet sitesinden görülebiliyor. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here