Engellilerle Beraberiz (4)

0
41

Değerli okurlarım, gerek şehrimizde ve gerekse seyahatte olduğum bazı illerimizde tanık olduğum olaylar beni derinden yaralamıştır. Futbol sahalarında gördüğünüz, duyduğumuz olaylara da, normal hadiselerdir diyemeyiz ama sosyal ve ekonomik olumsuzluklarla boğuşan engelli kardeşlerimize reva görülen o nahoş olayları da içimize sindirmemiz hiç de mümkün değildir.

Ekonomik ve sosyal dezavantajları bir yana bırakalım… Öyle ya da böyle engelli konumuna gelmiş, bir bunalım sonucu ve istemeyerek yaptığı bir hata yüzünden, o sözde engelsizlerin tavırlarını ve ifade şeklini unutmam mümkün değil. Onların tümünü kınıyorum.

Engelli Kardeşlerim, ne zaman kıyamet kopar, bunu hiç kimse bilemez. Ölümsüzlük de beklemek hayalcilik ve günahla iştigal olur. Şimdi, yazacaklarım faal sporcular için de sağlığı için spor yapanlarla ve sizler için doğrudan geçerlidir. Bazı şarlatanlar ölümsüzlükten söz ediyor ve daha da ileri giderek bunun gerçekleşeceğine inanıyor. Öyle bir şey söz konusu olmayacağı gibi olmasını, gerçekleşmesini de kimseler arzu etmez. Ayrıntıya girmiyorum.

Önemli olan, büyük sahra’da, bir kum çölünde ölümsüzlüğü arayacağımıza, bize ait olan hayatımızı en güzel şekilde yaşamayı amaçlamalıyız. Nasıl yaşayacağız demeyin sakın! Daha öncede söylediğim gibi, insan ömrü, özellikle son yüzyılda neredeyse % 40 uzadı. Bu uzamada bilimin ve refahın payı oldukça fazla…

Örneklendirelim bunu… Tıp bilimi genetik alanında, ilaç buluşları ve dolayısıyla tedavi şekilleri, aşıların arka arkaya bulunması… Tıp biliminin ilaç ve aşı geliştirmede attığı büyük adımlarla yaşam daha da kolaylaştığı gibi, yaşama şaşı bakan olumsuzluklarda çoğunlukla bertaraf edilmiş oldu.

Televizyonlarda futbol müsabakaları izlerken, ayrıntıları gözden kaçırmak için daha büyük ekranları tercih ediyorsak, tıp bilimi de son yüzyılda altın dönemini yaşamaktadır. Doğal olarak insan sağlığı yönünden kat edilecek daha uzun bir yol bulunmakta.

Bunların yanı sıra, hayatın hijyenik hale gelmesi, çevresel koşulların düzeltilmesi, eğitimin (maarif) yaygınlaşması, hasta bakım hizmetlerinin mükemmele varması, çocuk ölümlerinin azalması… Ve maalesef Bulaşıcı Hastalıkların artması!

Yaşayan bütün canlılar gibi, insan bedeninin de ölümlü olduğunu kabullenerek tıbbın sunduğu olanaklardan yararlanmak zorundayız.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here