Engelliler ve Sağlığın Rengi (3)

0
599

Değerli okurlarım, iki günden beri bazı şeyler anlattım, birçok olumsuzluklardan söz ettim. Başa dönmeyeceğim, bunlar her neyse, hepimiz rahatlıkla yapıyoruz. Bildiğiniz günü, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak geçiyor, geçiyor geçmesine de ama ne hikmetse, Kasımpaşalının Cuma namazına gitmesi kadar etkili olmuyor.

Ülkemizde engelli sporcu, engelliler konusunda yaşanan sorunlar düşünüldüğünde, bu engelliler gününün hiç de öyle eğlenerek kutlanacak bir gün olmadığı gerçeği ortaya çıkar. Bu nedenle, “Engelliler Günü”nün daha çok sorunlara dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için iyi bir fırsat olduğu düşünülebilir. Bazı festivallerde insan hakkı temelli döviz ve pankartların varlığı, bu konudaki bilincin artmasının göstergesi olarak sevindirici olduğunu söyleyebilirim.

Avrupa Birliğinin de engelliler konusuna sıcak baktığı da bilinmektedir. AB’nin ilerleme raporunda olumlu çalışmalara karşın, temel hak ve özgürlükler kapsamında hayata geçirilemeyen haklar olduğunu da belirtmeliyiz. Zaten, ülkemizde, temel hak ve özgürlükler, demokrasi, cumhuriyet, Ata’ya saygı gibi ciddi konularda unutkanlığımız ve vurdumduymazlığımız ön planda. Bu nedenle engelli dostlarım da bazı haklarının savsaklanmasını fazla ciddiye almayacaklardır. Engellilerin, ulaşabilirlik, erişebilirlik konularında ulusal politikaların oluşturulmaması büyük eksikliktir. Engelli bireylerin eğitiminde önemli rolü olan rehabilitasyon merkezlerinin önemi her fırsatta anımsatılıyor ve aynı zamanda bu kurumların denetimindeki eksiklikler olduğu ve çalışmalarında ciddi sıkıntılar olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Burada, engelli sporcuları ve diğer engellileri ayırt etmeksizin eksikleri, yanlışları gündeme getiriyorum. Ayırım olmaz. Kamu binalarının ve kamusal alanların fiziki olarak ulaşılabilir olmaması, Türkiye için hem açıklanması çok zor ve hem de ihmal edilmiş ve ayıptır. Engelliler dilenci değildir! Onlar çalışarak yaşamlarını idame ettirmek istiyorlar. Onların dost bir ele ihtiyaçları var, acınmaya değil.

Türkiye’nin her tarafı inşaat halinde… Bilindiği gibi seçimler yakın ya ondan. Şimdiden söylemiş olalım. Yeni yapılacak kaldırımların yüksek oluşu, tekerlekli sandalyeleri ile çıkamamaktan dolayı büyük sıkıntı yaşanmaktadır. Bu türden olumlu yaklaşımlar bile, engelli kardeşlerimizi mutlu etmektedir. Engellilere insanca yaklaşım, devlerin kalitesini de ortaya koymaktadır. Keşke engellilerimiz engelli olmasalardı da biz bunları yazmasaydık!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here