Dudu; “Sessizlik, Hatay’ın Ağır Sorunlarına Karşı Sağır Kalmaktır”

0
95

CHP Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu; “Sessizlik, Hatay’ın Ağır Sorunlarına Karşı Sağır Kalmaktır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu, geçtiğimiz haftalarda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş tarafından başlatılan ‘Hatay Hakkını İstiyor’ kampanyasına iktidar vekillerinin sessiz kalmasını eleştirerek, “Sessizlik, Hatay’ın ağır sorunlarına karşı sağır kalmaktır” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın, Suriye İç Savaşı’ndan en çok etkilenen Hatay’ın kalkınması ve istihdamının artması amacıyla bir süre önce “Hatay Halkı Hakkını İstiyor” başlıklı büyük bir kampanya başlattığını hatırlatan Milletvekili Dudu; “Hatay’ın 4. Yatırım Teşvik Bölgesi’nden 5. Yatırım Teşvik Bölgesi’ne alınması için yapılan kampanya ile Hatay’a 10 milyar lira yeni yatırımın gelmesi ve 12 bin işsize ekmek kapısının açılması amaçlanmaktadır.

Hatay nüfusunun yüzde 24.7’sine ulaşan Suriyeli sığınmacılardan dolayı kentimizde kişi başına düşen gelir yüzde 20’ye yakın oranda düşüş göstermiş ve işsizlik en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Hatay, ne yazık ki komşumuzdaki kanlı savaşın bedelini en ağır ödeyen kentlerimizden biri konumundadır.

500 bine yakın Suriyeli sığınmacı; Hatay’ın demografik, ekonomik ve kültürel kodlarını etkilemektedir. Ülkedeki 100 Suriyeliden 13’ü Hatay’da, 4. Bölge illerindeki 100 Suriyeliden 89’u Hatay’da bulunmaktadır. Bu rakamlar, kentimizin içine düştüğü açmazı en iyi şekilde ortaya koymaktadır. Başka bir deyişle Suriyeli sığınmacıların yarattığı nüfus dalgası, Hatay’da yoksulluk yaratmıştır. Kişi başına düşen geliri yüzde 20 azaltarak,  7637 dolardan 6122 dolar seviyesine düşürmüştür. Hatay, gelişmişlik sıralamasında da 13. sıraya gerilemiş durumdadır. Hükümet, bu acı tabloya rağmen Hatay’ı Cazibe Merkezleri Programı’na da dahil etmemiştir. Bu yüzden Hatay’ın hemen 5. Yatırım Teşvik Bölgesi’ne alınmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Başlatılan kampanyaya Ak Partili hiçbir milletvekili veya belediye başkanının destek vermemesini eleştiren Dudu, kalkınma ve sanayileşmede Hatay’ın geriye düşürülmesinin vebalinin Ak Partili siyasetçilerin boynunda olacağını öne sürdü.

Gelişimin önüne set çekenlerden, halkın sandıkta hesap soracağını da sözlerine ekleyen Dudu; “Nitekim Hatay’ın 4. Teşvik Bölgesi’nden 5. Bölgeye alınması halinde kente 10 milyar TL yeni yatırımın gelmesi sağlanarak, işsizlik oranı yüzde 13’ten yüzde 10’a çekilebilecektir. Hatay’da kişi başına düşen gelir yüzde 8 artabilecektir.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın Hatay’ın refah seviyesinin yükseltilmesi, kalkınması ve istihdamının arttırılması için başlattığı “Hatay Halkı Hakkını İstiyor İmza Kampanyası’na” ne yazık ki iktidar kanadından hiçbir destek gelmemektedir. Ak Partili vekiller, Ak Partili ilçe belediye başkanları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’den destekleyici yönde hiçbir açıklama gelmemesi, Hatay’ın kalkınmasının istenmediği yönünde algı yaratmaktadır. Sessizlik, Hatay’ın ağır sorunlarına karşı sağır kalmaktır.

Hatay, hepimizin kentidir. Kalkınması, sadece Hataylıların değil tüm Türkiye’nin yararınadır. Türkiye Cumhuriyeti’ne katılışı için verilen tarihi mücadele süreci de dikkate alındığında Hatay’a hakkı olan teşvik ve yatırımların gelmesi için kalkınma hamlesinin el birliği ile yürütülmesi gerekir.

Siyasi ve ideolojik hesaplarla şehirleşmenin sekteye uğratılması, kentsel gelişimin önüne bariyer çekilmesi, kalkınma ve sanayileşmede Hatay’ın geriye düşürülmesinin vebali AK Partili siyasetçilerin boynunda olacaktır.

Binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan halkımız, gelişimin önüne set çekenleri daima tarih sahnesinde hak ettiği yere indirmiştir.  O yüzden Ak Partili siyasetçileri ideolojik hesapları bir kenara iterek, Hatay’ın kalkınmasına destek vermeye ve kenti hak ettiği yere çıkarmak için ortak hareket etmeye davet ediyorum. Hatay’a destek, halka hizmettir! Hak ve adalet gözetmek, Şan-ı Şahaneye layıktır!” şeklinde sözlerini tamamladı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here