Dudu; “Çelik İthalatına Karşı Önlem Alınmazsa Türk Ekonomisi Büyük Bedel Ödeyecektir”

0
163

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu; “Çelik İthalatına Karşı Önlem Alınmazsa Türk Ekonomisi Büyük Bedel Ödeyecektir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, üretimini 20 ay önce durduran Nursan A.Ş. hakkında 3 ay önce verdiği soru önergesine veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’den yanıt geldiğini duyurdu.

Bakan Faruk Özlü’nün, Nursan’a neden teşvik kredisi verilmediği ve Nursan işçilerine neden İş Kur’dan ödeme yapılmadığı yönündeki sorulara ayrıntılı bilgiler verdiğini kaydeden Dudu; “Özlü, demir çelik sektörünün Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve endüstrileşmesindeki stratejik önemini kabul ederken, hiçbir firmanın finansal sıkıntı içine girerek üretimine ara vermesini arzu etmediklerini söyledi. Özlü, Türkiye’nin Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ile imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında bir firmaya yönelik devlet yardımlarının kısıtlandığını kaydetti.

Özlü, bu anlaşma çerçevesinde demir cevheri, manganez cevheri, cüruf demir ve hurda demiri kapsamı ile çevre ve ar-ge destekleri haricinde üretim miktarı ve üretim kalitesinin arttırılmasına dönük her türlü devlet yardımının rekabeti olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle yasaklandığı vurgusunu yaptı. Bu nedenle Nursan’ın ödeyemediği kredileri ödeyebilir hale gelmesi için teşvik kredisi verilmesinin mümkün olmadığını savunan Özlü, gerekçeyi Avrupa Kömür Çelik Topluluğu anlaşmasına bağladı” dedi.

Bakan Özlü’nün, devletin Nursan sorununa müdahil olduğunu, ancak Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Anlaşması nedeniyle etkili bir adım atılamadığını kabul ettiğini de ifade eden Milletvekili Dudu; “Bu şirketle ilgili sorunların büyümemesi için Maliye Bakanlığı ile irtibata geçildiğini kaydeden Özlü, “Demir Çelik Teknoloji Dönüşüm Projesi” kapsamında Nursan’ın ziyaret edilerek elektrik ark ocağından yüksek fırına geçilmesi önerisi sunulduğunu aktardı. Özlü, bu çerçevede Nursan’ın cevherden sünger demir üretimi ve yüksek fırın proseslerinin fizibilitesini sunduğunu bildirdi. Bu çerçevede Nursan’ın yakın zamanda yeniden üretime geçmesini bekliyorum” diye konuştu.

Bakan Özlü’nün, 20 aydır maaş alamayan Nursan İşçilerine neden maaş ödenemediğini de yanıtladığını kaydeden Dudu; “Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Anlaşması ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında istihdam alanında yeniden üretime geçiş sürecinde ve işçi ücretlerinin ödenmesi gibi konularda ne yazık ki devlet desteği verilemediğini ifade eden Bakan Özlü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2017-2021 yıllarını kapsayan Türkiye Demir Çelik ve Demir Dışı Metaller Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda; ana metal sanayi sektörü işletmelerinden alınan vergi ve benzeri kesintilerin azaltılması ya da kaldırılması yönünde bir hazırlık olduğunu da açıkladı” dedi.

Bakan Özlü’nün Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ile yapılan Anlaşmayı gerekçe göstererek başta Nursan olmak üzere sıkıntı çeken üretim tesislerine gerekli desteği vermemesini doğru bulmadığını vurgulayan Milletvekili Dudu, açıklamasını şöyle tamamladı; “Avrupa, kendi üreticisini korumak için dampingli mamul ithalatını kısıtlamakta ve bu konuda kapsamlı sübvansiyon-damping soruşturmaları yapmaktadır. Ayrıca 20 aydır sigortaları ödenen ama maaş alamayan Nursan işçilerine İşsizlik Fonu’ndan hiçbir destek verilmemesi de anlaşılır değildir. Türk sektörünün belini kıran Rusya ve Çin’den yapılan çelik ithalatına karşı önlem alınmazsa sadece Türk çelik sektörü değil Türk ekonomisi ve Türk halkı da büyük bedel ödeyecektir.” (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here