Dr. Tiryaki; “Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır”

0
147

kanser günü1Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’den ‘Kanser Günü’ Mesajı: “Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır”

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Kanserin dünya genelinde giderek artan bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Tiryaki; “Toplumlara sosyoekonomik yük, bireylere maddi manevi kayıplar ve zorluklar getirmektedir. Bu nedenle konuya dikkat çekmek amacıyla 4 Şubat Dünya Kanser Günü ilan edilmiştir. Bugün nedeniyle halkımızın kanser ile ilgili farkındalığının ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, erken teşhise ulaşmak, doğru bilgilendirme yapmak Sağlık Bakanlığımızın ve illerde başta Halk Sağlığı Müdürlüklerimiz olmak üzere tüm sağlık teşkilatlarımızın öncelikli hedefidir. 2013 yılında Dünya Sağlık Örgütü toplantısında ‘Dünya Kanser Bildirgesi’ yayınlanmış olup, Kansere bağlı erken ölümlerin engellenmesiyle beraber kanser tanısı alanlarda yaşam oranlarının ve yaşam kalitesinin arttırılması ana tema olarak kabul edilmiştir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütünün, 2016 yılı bildirgesinde kanserle mücadele hususunda, sağlıklı çevre, dumansız iş yeri, sigarayı bırakma araçlarına ve bilgiye erişim, sağlıklı gıda, fiziksel aktivite, obezite ile mücadele, çevresel faktörlerin altını çizerek önemine dikkat çektiğini vurgulayan Tiryaki; “Kanser % 90 çevresel, % 10 genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Tütün her 5 milyon kanser ölümünün ve tüm kanser ölümlerinin % 22’sinin sorumlusudur. Bu oran sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol kullanımı da eklendiğinde % 50’ye ulaşmaktadır. Sağlık Bakanlığı kanserin erken tanı ve teşhisini sağlamak, farkındalık yaratmak amacıyla ülke genelinde 197 adet kısa adı KETEM olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi kurmuş olup;  yeni KETEM’ler olabildiğince hastane dışında ulaşımı daha kolay ‘Sağlıklı Yaşam Merkezi’ şeklinde planlanmaktadır.

İlimiz genelinde KETEM birimlerimiz Antakya, İskenderun ilçelerimizde aktif hizmet vermektedir. Kırıkhan ilçemizde de yeni bir KETEM açılması için son aşamaya gelinmiştir. KETEM birimlerimizde deneyimli kadrolarımızla 30-65 yaş arası kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanseri taraması için HPV-SMEAR, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri taraması için mamografi, 50 yaş üzeri erkek ve kadınlara da kolorektal (gaitada gizli kan) taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca sigara bıraktırma polikliniklerimiz ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Kanserde erken teşhisin hayat kurtarıcı rolünde ve sigaradan kurtulma noktasında biz hazırız ve sizleri merkezlerimize bekliyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here