Dörtyol Fen Lisesinde Engelliler Gününe Özel Anlamlı Etkinlik

0
530

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Dörtyol Fen Lisesi’nde Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Dörtyol Kadın ve Aile Koordinatörlüğü Dörtyol, Payas ve Erzin temsilciliğince düzenlenen programda, Karakese Ortaokulunda Sosyal Bilgiler öğretmeni görme engelli Ömer Perçin ile işitme engelli işaret dili ile konuşan Cansu Melike Can öğrencilerle beraber söyleşi yaparak anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdiler.

Dörtyol Fen Lisesi öğrencilerinin ilgi gösterdiği programda, ilk olarak TÜGVA Dörtyol Kadın ve Aile Koordinatörlüğü Dörtyol, Payas ve Erzin temsilcisi ve Hatay Yeminli İşaret Dili Tercümanı Hümeyra Çankır öğrencilere günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaparak Ömer Perçin ve Cansu Melike Can’ı öğrencilerle tanıştırdı.

Etkinliğe kendi öğrencileri ile katılan Karakese Ortaokulu Sosyal Bilgiler öğretmeni Ömer Perçin, öğrencilere kendini tanıtan bir konuşma yaptı. Perçin konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Ben ilk önce 1.5 yaşında bir gözümü ve daha sonra da 10 yaşında girdiğim ameliyat ile diğer gözümü kaybettim. Hayatta doğuştan görme engelli olarak gelmeyen ve daha sonra görme yetisini kaybeden biri olarak çok zorlandım ama yaşama sevincimi hiç kaybetmedim. Çok çalıştım, çok çabaladım ve öğretmen oldum. Azimle yapamayacağımız hiçbir şey yoktur. Yaşama sevincinizi ve azminizi asla kaybetmeyin. Asıl engel bedenlerimizde değil düşüncelerimizdedir” diyerek öğrencilerin sordukları soruları cevapladı.

Daha sonra işitme engelli olan ve sadece işaret dili ile konuşabilen Cansu Melike Can kendisini anlattı ve Tercüman Hümeyra Çankır öğrencilere neler söylediğini tercüme etti. Doğuştan işitme engelli olan Cansu Melike Can her yere annesi ile gittiğini, onsuz günlerinin çok zor geçtiğini anlatarak herkese duygu dolu anlar yaşattı.

TÜGVA Dörtyol Kadın ve Aile Koordinatörlüğü Dörtyol, Payas ve Erzin temsilcisi ve Hatay Yeminli İşaret Dili Tercümanı Hümeyra Çankır ise konuşmalarında şu ifadelere yer verdi; “TÜGVA Dörtyol Kadın ve Aile Koordinatörlüğü olarak; amacımız 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde, tüm gençlerimize ve çocuklarımıza engellerin beden de değil kalpte ve düşüncede olduğunu anlatmaktır. Buna istinaden Karakese Ortaokulu sosyal bilgiler öğretmeni görme engelli Ömer Perçin hocamızı ve işitme engelli genç arkadaşımız Cansu Melike Can ile  bu anlamlı günde Dörtyol Fen Lisesi öğrencileri aralarında soru cevap şeklinde söyleşi gerçekleştirdik.

İşitme engelli bireye aynı zamanda Hatay Yeminli İşaret Dili Tercümanı Hümeyra Çankır tercümanlık yaptım. Engelleri sadece bedenlerinde bulunan bireylerimiz başarı öykülerini öğrencilere aktarırken zaman zaman duygu dolu anlar yaşandı. TÜGVA Dörtyol Kadın ve Aile Koordinatörlüğü olarak engelli bireylerimizin azminin ve başarılarının devamını diler, yetişmekte olan genç neslimize örnek teşkil etmesini temenni ederiz. Bu program kapsamında etkinliğimizde emeği geçen; başta Dörtyol Belediyesi olmak üzere Dörtyol Fen Lisesi Çağatay Çaça, öğretmen ve öğrencilerine, Uçan Balon Kreşi öğrenci ve öğretmenlerine, Karakese Ortaokulu öğrencilerine ve öğretmenlerine, İlk Kurşun Gazetesi ve Yeni Doğuş Gazetesi’ne teşekkür ederiz.”

Son olarak da Uçan Balon Kreşi öğrencileri ve Karakese Ortaokulu öğrencileri işaret dili ile hazırlayıp sundukları şarkılar beğeni toplarken duygusal anlar yaşandı. Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here