Dondurma Sağlığınızı Bozmasın!

0
134

Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti, külah külah mutluluk kaynağı dondurmaların çoğunda, süt ve süt ürünü bulunmadığını ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Diyetisyeni Eray Albayrak, bu nedenle sağlık ve hijyen kurallarına uygun dondurmaların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Özellikle ambalajlı dondurmaları tüketmeden önce etiketlerinin içiriğine dikkat edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Uzman Diyetisyen Albayrak; “Birçok tatlı ile karşılaştırıldığında, enerji değeri bakımından çok daha düşük kalorili olan dondurma, en fit tatlılar arasında ilk sırada yer alır. Şerbetli, ağır, yağlı tatlılar bir tarafa, sütlü tatlıların bile 100 gramlarının ortalama enerji değeri 150 kalori civarıyken, serinletici lezzet dondurmaya, her mevsim; özellikle sıcak havalarda ara öğünlerimizde yer vermemiz için önemli bir neden, düşük kalorili fit bir tatlı olmasıdır. Eğer Türk Gıda Kodeksi kuralları çerçevesinde hazırlanan bir dondurma tüketiyorsanız, hayli zengin bir besinden yararlanıyorsunuz demektir.

İçerdiği karbonhidrat, yağ ve protein gibi makro besin öğeleri yanında kalsiyum, magnezyum, A, B, C, D ve E vitaminleri, potasyum, çinko, fosfor gibi mikro besin öğeleri bakımından da zengin olan dondurma sağlıklı bir besin sayılabilir. Fakat üzülerek belirtmeliyim ki, paketli ‘dondurma’ olarak bildiğimiz ve tükettiğimiz piyasadaki besinlerin büyük çoğunluğu ‘Yenilenebilir Buzlu Ürünler Tebliği’ne uygun olarak hazırlanıyor. Yani, bu besinlerin çoğu süt ve süt ürünleri bile içermeyebiliyor. İçeriğinde bitkisel yağ, çeşni ve izin verilen farklı katkı maddeleri bulundurabilen bu gıdalara dondurma demek, çok doğru olmuyor.

Genellikle dondurma gibi algılanan bu gıdalar serinletici etkiye sahip olsa da, dondurma kadar besleyici ve sağlıklı olmayabiliyor. Bu nedenle özellikle ambalajlı dondurmaları satın alıp, tüketmeden önce etiketlerinin içindekiler kısmında yer alan ürün adına (dondurma, sütlü buz gibi) dikkat etmek, içeriğin hangi madde ya da besinlerden oluştuğuna göz gezdirmek, doğru seçimi yapmamızda yardımcı olabilir. Sağlıklı ve güvenilir paketi tercih etmek için dondurma etiketini okumak, diğer tüm hazır besinleri satın alırken yaptığımız gibi şart” açıklamasında bulundu.

Sağlık problemi yaşayan veya diyet yapan bireyler için, dondurma tüketimiyle ilgili önerilerde bulunan Albayrak; “Beslenme örüntüsünde dondurmaya sık yer veriyorsanız, dondurma tüketilecek öğün akşam saatlerine bırakılmamalıdır. Diyetimizde dondurmaya yer verirken, 2 top sütlü veya meyveli dondurma için; 1 su bardağı yağsız süt, 1 meyve ve 1 tatlı kaşığı sıvıyağı /5-6 adet badem/ 10 zeytin/ 2 tüm ceviz haklarımızdan feragat etmemiz gerekmektedir. 2 top meyveli sorbe tüketeceksek, 2 meyve hakkımızı diyetimizden çıkarmamız yeterli olacaktır. Evde yoğurt ve meyve ile kolayca hazırlanabilen dondurmalar, ilk tercihiniz olmalıdır. Kilo kontrolüne dikkat eden bir bireylerin, yağı azaltılmış süt ve şeker ilavesi az olarak hazırlanmış, light olarak üretilen dondurmalar tercih etmeleri uygundur.

Tip 2 diyabet ya da insülin direnci gibi sağlık problemleri olanların; tatlandırıcı ile hazırlanan, şekersiz, diyabetik dondurmalar senin için en uygun seçim olacaktır. Masum sütlü dondurmaya eklenen her fındık, fıstık, çikolata, meyve parçacığı gibi besinlerin, dondurmayı daha yüksek enerji içeriğine ulaştırıp, diyetini sabote edecek bir kalori almana neden olacağı unutulmamalıdır. En önemlisi tüketmek istediğiniz paketli dondurmanın etiketini ilk önce incelemelisiniz. Dondurma yiyelim derken dondurmamsı sahte bir ürünle karşılaşmamak adına ya da yüksek doymuş yağ ve şeker tüketimi yaşamamak adına, bu oldukça önemli bir nokta” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here