Doktorların Yerel Yönetimlerde Başkanlık Keyfi

0
52

Yerel yönetim idarelerine başkan olmak herkesin karı değil. Ama son yıllarda yapılan siyasetlerde her önüne gelen başkanlığa adaylığını koyuyor. Gerçi demokrasimiz gereği herkes kanunlar nezdinde eşit ve istediğini yapabilir.

İnsanlar ilk önce Allah’a daha sonra ise bedenini hekimlerin bilgisine bırakır. Her şey Allah’ın takdirinde olduğunu bilenlerdenim. İlk siyaseti kazanan, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Hamit Civelek olmuştu. Başkan olan doktor için ilk zamanlar bende bir doktor nasıl siyasi bir kulvarda görev yapabilir diye de kendi kendime serzenişlerde bulunmuştum. Fakat zaman ilerledikçe doktorların da siyaseti çok güzel şekilde yapar olduğunu gördüm, yaptığı görevlerle kendilerini ispatladılar.

Çiçeği burnunda Doktor Yusuf Hamit Civelek’i şehirde gezerken gördüğümde, kendinden emin ve güler yüzüyle seçmen ve vatandaşlarıyla hiç ayırım yapmadan dostane şekilde sarmaş dolaş görür ve siyasi kulvarı bana ters düşse de yaptığı hizmetler, toplumsal kenetlenmeyi beraberinde getirirdi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi oluşmadan önce Ak Parti’nin ilk il kongresi Antakya Kapalı Spor salonunda yapıldığında, zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Anavatan Partisinden Ak Parti saflarına katılan Cemil Çiçek birlikteliğiyle şeref tribündeydi. Gerçi konuyla ilgili o zamanlar kendi gazetemde kongreye gelenlerin çoğunun Anavatan, MHP, Saadet ve azda olsa CHP’de mücadele eden kişileri yazmış ve makalem yazılı gazetemi Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a elden vermiştim.

İşte o günlerde Doç. Dr. Lütfü Savaş ile karşılaşmıştım. Siyasi bir ortamda bir doktorun siyasilerin yanında yer alması bana hiç enteresan gelmedi. Tam bir Antakyalı! Konuşması özel, yüzüne baktıkça gülen bir yüz. Antakya Belediye Başkanı oldu. Antakya ilçesine alışılmışın ötesinde hizmetler getirdi. Gittikçe ünü Antakya dışına taştı. Kimseyi üzmedi. Üzülse dahi soğukkanlılıkla işlerin üstesinden gelmesini bildi.

Kısa zaman içerisinde Hatay’ın nüfusu artığından dolayı, Büyükşehir Belediye statüsünü hak etti. Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın da Ak Parti’den Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilmesi beklenirken, Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin’in Ak Parti’nin adayı olduğu açıklandı. Esasında bu çok zor bir durum! Gerçek bir siyasi hata! O an CHP Hatay il teşkilatı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a sahip çıktı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına CHP’den aday oldu. Kazandı. Kazandığında hiçbir arkadaşını dostunu seçmenini küstürmedi. Bir daha kazandı. Bu sefer daha olgun ve samimiyet çerçevesinde ona karşı gelenlere gülerek karşılığını verdi ve aldığı görevi başarıyla götürmeye başladı. Üçüncü kez bir daha kazandı ve artık Hatay ilinin her karışında onun eserlerini görür olduk.

29 Ağustos 2021 Pazar günü saat on birde HRT Televizyonunda program yöneticisi Ali Yolcu’nun önderliğinde canlı yayın ‘demokrasi bulvarı’ programına katıldım. Televizyon stüdyosu özenle ve açık oturum programları üzerine döşenmiş. Sahibi, genel müdürü ve çalışanlarını canı gönülden kutlarım. Program öncesi çok sorular hazırladığım halde gündem olan konular, birdenbire ortaya sıralandı.

Hatay ili adına başkanın yaptıkları öyle yabana atılacak gibi değil. Her sorduğum sorulara içtenlikle ve tam bir bürokrat çizgisiyle cevaplar verdi. Çünkü yaptığı görevlerin bilincinde ve bazı çapraz sorularım da olsa her sorunun nereye gideceğini anında hesaplıyor ve anında da cevaplıyordu. Tam manasıyla yerel yönetimin doçenti değil profesörü edasıyla, kendinden emin şekilde soruları bilinçli şekilde düşünmeden yorumlarıyla birlikte ortaya seriyordu.

En önemli sorularımın başında mültecilerin bölgemize işgali, Hatay ilinde oluşan susuzluk, Amanos dağlarının milli parka dönüşümü, İskenderun küçük esnafının yeni yerleşkesi, HADO ile ilgili önemli balıkçı ve özel teknelerinin barınması, (T) Mendireklerinin oluştuğu mıntıkalara sitelerden akan atık sularının toplanarak, İskenderun arıtma tesislerine gönderilmesi, İskenderun giriş ve çıkış güzergâhlarında bulunan kaldırım kenarlarının Hatayspor renklerine boyanması, Belen İskenderun ve çevresinde yapılması beklenen imar değişiklikleri, Antakya’ya yapılacak olan teleferik sistemlerinin İskenderun’a da yapılması, Belen yolu, Belen yayla turizminin desteklenmesi, Corana aşısıyla ilgili başkanın tavsiyeleri, 30 Ağustos Zafer Bayramımızda açılışı yapılan yeni İskenderun Kaymakamlık idare binamızın valilik binamız olması temennileri, Arsuz sahilinin çevresel etkileri, İskenderun körfezinin 10 ila 30 metre arası deniz dibinde atık bulunan unutulmuş ağ ve pisliklerin denizimizin ekolojik dengesini bozduğundan ve yeni balık neslinin çoğaltılması açısından temizlenmesi özenle bahsedildi.

Yazdığım konular benim üzerine düştüğüm ve bölgem adına önemli konulardı. Doç. Dr. Lütfü Savaş içtenlikle cevapladı ve önlemler konusunu altını çizerek izleyicilerle paylaştı. Bunlar haricinde diğer arkadaşlarımın bahsettiği konuları da açıklıkla dillendirdi.

Başkanla canlı yayın sohbetim beni ve izleyicileri fazlasıyla memnun etti. Facebook ve diğer sosyal medyalarda yayınlanmaya devam eden programı mutlaka izlemenizi arzu ederim.

Doktorların da yerel yönetimlere başkan olabileceğini ilk önce Yusuf Hamit Civelek ile yaşadık. Şimdi Hatay ilinin en üst düzeyinde görev alan Lütfü Savaş ile yakinen yaşıyoruz. Başkanın samimi ikrarları bölgemizde güven artırdı. İleride yeniden başkan ile birlikte Hatay ilimizin sorunlarını, sohbetin ciddi aksesuarları altında olmak ümidiyle.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here