Doğa Koleji Esnaf Odalarını Ziyaret Etti!

0
454

doga-koleji1Doğa Koleji, esnaf odalarına ziyaretler gerçekleştirdi. İlk olarak Hatay Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkan Vekili Uğur Fırat’ı ziyaret eden Doğa Koleji heyeti, ziyaretin amacının, ahilik haftası hakkında bilgi almak, olduğunu belirtti.

Öğrencilere ilk önce ahilik hakkında bilgi veren Fırat, daha sonra öğrencilerin, ahilikle ilgili merak ettiklerini cevaplandırdı.

Ahiliğin, kardeşliktir, cömertlik olduğunu vurgulayan Fırat; “Ahilik Osmanlı’dan bugünümüze kadar gelen bir şeydir. Esnaflar, kendi aralarında belirli bir kişiyi saygılı, sevgili, düzgün, esnafa, çevreye karşı hoşgörülü, ahlaklı insanları ahi olarak seçiyorlar. Bizim ahimizde İsmail Güler’dir. Yıllardır esnaflık yapan İsmail Bey, esnafın sorunlarıyla yakından ilgilendiği, hoşgörülü, esnafın sevdiği bir kişi olarak görüldüğü için ahi olarak seçildi” dedi.

doga-koleji2

Öğrenciler Başkan Fırat’a birtakım sorular yöneltti. Öğrencilerle keyifli bir sohbet ortamında sorulara yanıt veren Başkan Uğur Fırat, öğrencilerin ‘ahiliği esnaf olarak nasıl görüyorsunuz, İskenderun ne zamandan beri bu bayramı kutlamaya başladı’ şeklindeki sorularını şöyle cevapladı; “Ahi demek, kardeş demektir, esnafın bayramadır. Doğu’da-Batı’da artık daha sık kutlamaya başladı. Ahilik Bayramının asıl anavatanı Kırşehir’dir. Ahilik haftası biz göreve geldikten sonra İskenderun’da kutlanmaya başlandı. Ahilik bir bayram havasında geçer, esnaflar yemekler dağıtır.

doga-koleji3

İyi bir esnaf, kendi siftah yapmış, diğer arkadaşı siftah yapmamışsa gelen müşteriyi ona yönlendirir. Terazi hakkı çok önemlidir, haram ve helali bilmelidir, uzun yıllar esnaf olmalı, bu mesleğin içinde olması şarttır.”

Başkan Uğur Fırat’ı seneye okullarında konferansta görmek istediklerini söyleyen Doğa Koleji Öğretmeni Ela Nurlu; “Biz size şimdiden çağrımızı yapıyoruz. Seneye bu haftalarda sizleri de aramızda görmek isteriz. Bir röportaj, konferans eşliğinde, seneye Ahilik Haftası’na Doğa Koleji olarak katılmak isteriz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here