“Dini Nikaha Değil, Resmi Nikahın Yapılmamasına Karşıyız”

0
140

cumhuriyet kadınları12İskenderun Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şerefnur İkizoglu; “Dini Nikaha Değil, Resmi Nikahın Yapılmamasına Karşıyız”

İskenderun Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şerefnur İkizoglu, Anayasa Mahkemesinin dini nikah öncesi resmi nikah yapma zorunluluğunu kaldırmasına tepki gösterdi.

Anayasa Mahkemesinin, 1999 yılında aldığı bir kararda, dini nikahın ancak resmi nikahtan sonra yapılabileceği, aksi takdirde Türk Ceza Kanunu’nun 230. maddesinin 5. ve 6. fıkralarında yer aldığı üzere, “resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası” verileceği yönündeki düzenlemeyi, oy birliği ile kabul ettiğini hatırlatan İkizoğlu, aradan geçen 16 yılın sonunda aynı mahkemenin, aynı konuda, 4’e karşı 12 oyla aynı maddelerin iptaline kararı verdiğini ifade etti.

Evlenme akdinin “evlendirme memuru” önünde yapılmasının kadın ve çocuk haklarının, kadın-erkek eşitliğinin temel taşlarından olduğunun altını çizen İkizoğlu; “Kadının insan hakları savunucuları olarak, Kadınlara sesleniyoruz; Bu sefer de, ne yazık ki, Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile mağdur edilmek isteniliyoruz. Ancak bu kararın uygulanmasını ve resmi nikah olmadan, dini törenle ‘sözde evlilik’ yapılmasını asla kabul etmiyoruz ve kararın meşrulaşmasına izin vermeyeceğiz. Zira dini törenle yapacağınız her ‘sözde evlilik’, sizin ve çocuklarınızın, tüm yasal haklarından vazgeçmeleri anlamına gelmektedir. Dini nikâha değil, resmi nikâhın yapılmamasına karşıyız” dedi.

Evlenme Yaşı 18 Olmalı…

İktidar sahiplerine de seslenen İkizoğlu; “Anayasa Mahkemesinin kararı ile yaratılan boşluğun, bir an önce giderilmesi amacıyla, hükmün açıklanmasının uygulanmasını da engellemek için, iptal edilen fıkralardaki cezanın, alt sınırının iki yıldan fazla olarak belirlenmesi ve evlenme yaşının 18 olması için yasal düzenlemenin hemen yapılmasını talep ediyoruz. Konunun takipçisi olacağımızı ve kadınların mağduriyetini önlemek için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğimizi, biz İskenderun Cumhuriyet Kadınları olarak, basına ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here