‘Devlet’ten Taleplerimize Hassasiyet Bekliyoruz!’

0
206

arsuz belediyesi4İsteklerinin Bugüne Kadar Kabul Görmediğini Anlatan Başkan Culha, Gazetemize İçini Döktü ve Arsuz’un Artık Hak Ettiği Konumdaki Yerini Alması Gerektiğini Belirtti;

Hatay’ın Büyükşehir Belediyesi statüsüne alındıktan sonra oluşturulan yeni ilçeler arasında yerini alan Arsuz’un, Belediye Başkanı Elektrik Mühendisi Nazım Culha içini döktü ve Arsuz ilçesinin hak ettiği konumdaki yerini bir an önce alması gerektiğini belirtti.

Özellikle Turizm konusunda atılım yapılması gerektiğine işaret eden Culha, turizm tesisleri kurmak, yatırım yapmak isteyen girişimcileri ilçeye davet etti. Başkan Culha, Arsuz’un kalkınması açısından yatırımcılara her türlü destek ve kolaylığı göstermeye hazır olduklarını da kaydetti.

Geçtiğimiz günlerde Gazetemiz Sahibi Rızkullah Terbiyeli ile Genel Yayın Yönetmenimiz Semir Bağırsakçı Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’yı makamında ziyaret etti. Hoş sohbet ortamında geçen ziyarette Başkan Culha ilçenin sorunları, yapılması düşünülen işler, hayata geçirilecek projeler, belediyenin karşılaştığı zorluklar konularında paylaşımlarda bulundu.

Hatay’ın Büyükşehir yasası kapsamına alınmasıyla kurulan üç ilçeden biri olduklarını hatırlatan Başkan Culha; “Arsuz geniş alana yayılan coğrafi konumuyla gerçekten olağan sınırların üstüne taşan bir ilçe olarak karşımıza çıktı. Bilindiği gibi bir takım siyasi manevralarla, yerel yönetimleri kazanmak adına Arsuz’un ilçe sınırları oluşturuldu. Payas ilçe yapılırken de aynı duygularla hareket edildi. Amaç, mevcut iktidarın İskenderun Belediyesini kazanma hesaplarıydı.

Beldeler birleştirilerek ilçeler oluşturuldu. Arsuz, ilçe statüsüne alınırken de, İskenderun ile iç içe olan Karaağaç Belediyesi de iktidar partisinin İskenderun’da oy kaybetme kaygısıyla Arsuz’a bağlandı. Ama yeni kurulan Payas ilçesiyle içi içe olan Karayılan Belediyesi Payas’a bağlanacağı yerde İskenderun’un ilçe sınırlarına dâhil ediliyor.

DSCN3972i

Karaağaç’ın Arsuz Sınırına Alınmasının Sorumlusu Biz Değiliz!

Henüz bir meslek odasının başkanlığını yürüttüğüm dönemlerde bir basın toplantısı düzenleyerek, Hatay’ın Büyükşehir statüsü kapsamına alınması aşamasında Arsuz’un ilçe sınırlarının tespitinde yapılan yanlışlıklarla ilgili uygulamaları kamuoyunu bilgilendirerek bu ‘sınır tespiti çarpıklığını’ paylaştım. Oy kaybetme kaygısı düşüncesiyle, İskenderun’un bitişik sınırındaki Karaağaç Beldesi her nedense İskenderun sınırları dışında tutularak Arsuz sınırları içine alınması bizim dışımızda gelişen bir oluşumdur. Sorumlusu biz değiliz. Şu anda mahalle konumuna çevrilen Karaağaç’ın, Arsuz şehir merkezinin en ucunda uzakta kalmasına rağmen belediye olarak yapılan hizmetlerde vatandaşlarımızın Arsuz’a kadar gelerek zahmet edecek ve zaman harcayacak zorluklarla karşılaşmamaları için kolaylaştırıcı tedbirlerle mümkün olduğu kadar işlemlerini bulundukları yerde çözmeye özen gösteriyoruz.

Karaağaç Mahallesi Muhtarı ve halkının bu yöremizi ‘İlçe Statüsü”ne çevirme ya da İskenderun sınırlarına dâhil edilmesi girişimlerine saygı duyarız. Sonuçta Karaağaç, Arsuz ve diğer beldelerin insanları teveccüh göstererek beni belediye başkanı seçti. Bende Karaağaç halkını yok sayacak bir irade beyan etmem söz konusu değildir. Onlara hizmet etme sorumluluğu ve yükümlülüğünü taşıyorum. Karaağaç halkının görüşü, duygu ve düşünceleri ne ise başımızın tacıdır. Ayrı bir ilçe olmak istiyorlar ve idari koşullar buna elverişliyse, her zaman yanınızdayım” şeklinde konuştu.

Mülklerin Paylaşımı Yeniden Yapılabilir

Belediye olarak yaşanan sıkıntıları da anlatan Culha, kapatılan belde belediyelerinin binalarının farklı kurumlara devredildiğini bununla ilgili Bölge İdari Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını da kaydetti. Başkan Culha; “30 Mart 2015’teki belediye seçimlerine iki gün kala ‘Devir Teslim Komisyonu’nca alınan bir kararla İskenderun’a bağlı belde belediyeleri hizmet binalarından (Karaağaç, Nardüzü, Madenli, Üçgüllük, Akçalı ve Gökmeydan) üçü Milli Eğitim Bakanlığı, biri İçişleri Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü, bir diğeri de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredildi.

DSCN3962i

Arsuz merkezimize yakın bir belediye binası dahi belediyeye devredilmedi. Birçok parsel de belediyenin envanterinden çıkartıldı. Bunlarla ilgili belediyeye tekrar iadeleri yönünde Bölge İdari Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk. İlgili mahkeme, Hatay Valiliği’nce oluşturulan Devir Tasfiye Komisyonu’nun aldığı kararı iptal etti. Şu anda anılan mülklerimiz askıda duruyor. Tekrar oluşturularak Devir Tasfiye Komisyonunda yeni bir karara bağlanacak. Ümit ediyoruz ki, yanlıştan dönülür ve adalet yerini bulur.

Belediyenin başka kurumlara devredilen mülklerle ilgili mahkemeye sunulan gerekçemiz şuydu: ‘Kapatılan Belde belediyelerinin mülkleri ancak ilgili birimine yani ilgili belediyesine verilebilir. İlgilisi de Bakanlıklar değil, doğrudan Arsuz Belediyesi’dir. Bu devredilen binalara fiziki olarak en fazla ihtiyacı olan Arsuz Belediyesi’dir. Çünkü çok geniş alana yayılmış bir ilçe belediyesi olarak, hizmetlerin aksamaması doğrultusunda, bu binalara şiddetle ve acilen ihtiyacımız var. Ama ne hikmettir ki, birçok belediyeye tanınan ve uygulanan ayrıcalıkların, özellikle sıra Arsuz Belediyesi’ne gelince taleplerin ötelenmesi çok düşündürücüdür. Önemli olan vatandaşa eziyet yerine hizmet üretmektir. Arsuz’un gelişmesi ilerlemesi açısından devletin el atmasını bekliyoruz” diye konuştu.

arsuz görünüm4

Turizm Yatırımcılarını İlçemize Bekliyoruz

Arsuz’un karakteristik yapısını inceledikten sonra hizmet programını turizm ve tarım aksı üzerine iki bölümden oluşturduklarını ifade eden Başkan Culha; “Zaten Arsuz’un mevcut tarım kapasitesi vardır. Onu rehabilite edip daha iyi duruma getirmek gerekiyor. Turizm konusuna gelince Arsuz’un yeni kurulmuş bir ilçe olarak ne yazık ki, potansiyel turizmi yüksek olmasına rağmen fazla bir gelişme görülmüyor. İlçemizin Turizm bölgesi kapsamında ilk işimiz olarak mevcut bölgelerin Turizm ve İmar Planları üzerinde çalışmaları başlattık. Turizm açısından ilçemizi üç bölüme ayırdık. 1’ci bölgenin turizm imar planı onaylanmıştır. 2’ci bölge ise Gökmeydan-Gözcüler arasında kalan bölümden oluşuyor, 3’cü turizm bölgesi de Konacık bölgesidir. Buraları projelendirmek için onay bekliyoruz.

Gökmeydan-Gözcüler arasındaki turizm bölgesi için planlandırma talebini yaptık bakanlıktan onay bekliyoruz. Hatta ödenekler çıktı ancak “faaliyete geçin” onayı henüz çıkmadı. İmara hazır hale getirilen ve projesi onaylanan 1. Turizm Bölgesine Turizm tesisleri kurmak, yatırım yapmak isteyen girişimcileri davet ediyoruz. Arsuz’un kalkınması açısından yatırımcılara her türlü destek ve kolaylığı göstermeye hazırız” dedi.

Arsuz Olarak, Taleplerimiz Göz Ardı Ediliyor

Arsuz Belediyesi muhalefet kanadına sahip olduğundan, yapılan taleplerinin çok ilgiyle değerlendirilmediğini de öne süren Culha; “Örneğin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinden hibe şeklinde yol temizleme ve çöp toplama araçları, çöp bidonlarıyla ilgili Arsuz, Kırıkhan ve Belen ilçe belediyeleri başvuruda bulundular. Ancak Kırıkhan ve Belen belediyeleri iktidar kanadından oldukları için talepleri yerine getirilerek ilgili araçlar teslim edilirken, sıra Arsuz Belediyesi’nin taleplerine gelince göz ardı edildi.

Arsuz Kaymakamlığı’nın devlet dairelerini bir arada bulunduracak Hükümet Konağı ile ilgili çalışmaları sürdürülmektedir. En kısa zamanda sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Arsuz Devlet Hastanesi ile ilgili çalışmalar var. Ancak arsa tahsisi henüz gerçekleştirilmemiştir. Devletin bu konuda hassasiyet göstererek bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz. Arsuz sahili iyileştirme çalışmaları mevsimsel nedenlere dayandırılarak elverişli zamanlarda faaliyet sürdürülmektedir. Ağırlıklı bir bölüm olan 700 metre uzunluğundaki alt yapısının kaba işlerini sonlandırdık. İnce işleri başlatıyoruz. Dört aylık süre içinde tamamlayıp halkımızın hizmetine sunacağız” şeklinde konuştu.

DSCN3968i

Hep Olumsuzluklarla Karşılaşıyoruz…

Belediye olarak karşılaştıkları zorluklardan da bahseden Başkan Culha; “Arsuz ilçemizin bir realitesi de, merkeze bağlı 8 mahallenin dışında, mahalleye dönüştürülen 18 köyün coğrafi olarak konumları dağınık yerleşim alanlarıdır. Kırsal alanda ikamet eden vatandaşlarımızın Belediyecilik kurallarına tam anlamıyla uyum sağlayamamalarından kaynaklanan sorunları çözüme ulaştırmak için biz belediye olarak vatandaşın ayağına giderek hizmet üretme çalışmaları içine girdik.

Devlet birimleriyle ilgili herhangi bir sıkıntımız yoktur ama serzenişlerimiz var. Devlet kurumları belediyeye sahip çıkmıyor. Üstüne üstlük bir bakıyorsunuz, bir kurumun müdürü belediye başkanını arayarak emir verir gibi davranışlarda bulunuyor. Devlet kurumlarının isteklerini belediyenin imkânları ölçüsünde yerine getirmeye çalışıyoruz ama ne hikmettir ki, belediye ile ilgili taleplerimiz bu kurumlarca yeterince yerine getirilmiyor.

Belediye Hizmet Binası kirada! Maliye hazinesinden belediye binası yapımı için çalışma içerisine girdik. Bunun belli bir prosedürü var. ‘Kamu Yararı’ kararının, İçişleri Bakanlığı’ndan onaylanması gerekiyor. Başvurularımıza rağmen uzun zamandan beri onay bekliyoruz. Hakkımız olan isteklerimiz dayanıksız bahanelerle hep geri çevriliyor. Kısacası, Arsuz ilçesinin gelişmesi ve ilerlemesi için yapılan talepler henüz bugüne kadar kabul görmedi. Hep olumsuzluklarla karşılaşıyoruz” dedi. (Özel Haber/İskenderun)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here