Cumhuriyet Sevinci

0
68

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah. Cumhuriyet bayramı bütün yurtta büyük bir coşku ile kutlandı. Guruluyuz, sevinçliyiz, ulusça birlik ve beraberlik içinde olmanın bütün dayanılmaz hafifliğini yaşıyoruz. Burukluk ve acı ile sınanmamıza rağmen.

Her zaman söylüyorum. Bir başka özeldir cumhuriyet benim için. Cumhuriyet  çocuğu olduğum için zahir? Ve bu yüzden  törenleri kaçırmam ve okulumuzun bahçesine her fırsatta göz atatıp çalışmaları izlerim. Bayram günü de erkenden uyanırım. Yüreğimde kımıl, kımıl Cumhuriyet düşüncesi ve sevgisi ile. Bu yılda aynen böyle uyandım ve bu kez yanımda kardeşim vardı. Sırf benimle bayramı kutlamak için gelen. İlk önce (Pazar günü) Anıta çelenk koyma törenine gittik büyük bir kalabalıkla.

Askeri, sivili, vatandaşı, seçilmişi, atanmışı, öğrencisi,  öğretmeni, velisi oradaydı. Herkes herkesle selamlaştı birbirinin bayramını kutladı.  Her kutlama bana katlanarak geliyordu. (hiç alçak gönlülük yapmayacağım bu konuda). Havada esen o yumuşacık nahif hava, herkesin gözüne duygu gözyaşı olarak yansıdı. Yani en azından bizim yanımızdakilerin ve gözlemlediğim katılımcıların ki hiçte az değil sayıları. Bütün gün bu nahif duygu dolu hava sürdü gitti. Çok uzun zamandan beri hiç bu kadar hafif algılamıştım kendimi.

Cumhuriyet. Yani saltanatın (padişahlık)   yerine halkın kendi kendini yönettiği, bir yönetim şeklinin kurulduğu gün. Bayram olarak gençlere ve halka armağan edilen kutlu günün bayramı. Bayram günü de (dün) Sabahın erkeninden ayaktayım, ömrümde ilk  kez  gün doğumunu izledim.  İlk kez izlediğim bu görüntü dilimi lal etti damağımı kuruttu. Sanki günün başlangıcı güneşin batışı ile başlamış!  Nasıl olur diye dikkatle baktım göğün ufukla birleşen noktasına.  Ay kocaman, güneş kadar. Ve kızıl aynen güneşin çekilirken oluşturduğu kızıllık gibi.  Gökyüzü bu kızlıkla yer, yer sanki bir çocuk boyayı öylesine savurmuş gibi.  Darmadağın bir kızıllık ve nefis bir morlukla sıvanmış.!

Daha önce böyle bir şey görmedim yalanım yok.  Yani  en çok ayın dağların ardından çıkışını ya da orda kayboluşunu izlemişimdir. Ki onlarda harikulade görüntülerdi. Ancak cumhuriyet  bayramı sabahı  saat  04.30  ile 05 arası  izlediğim manzara hepsinden çok ama çok özel ve  değişikti.  Sabahın o saatinde beni uyandıran güç demek bu manzarayı izlememi istemişti. Kutlu olan bu günde! Gökyüzüne bakıp şükrettim benden bu güzelliği esirgemeyen yaratanıma.

Ayın tamamen çekilip gidişini izledim ayakta dikilerek. Sabahın seherinde. Aynen güneşin batışını izlediğim gibi. Yeni  uyanan kardeşim beni  bulamayınca tarasa çıktı ve ben hala orda öylece duruyordum. Nasıl bir manzara kaçırdın anlatamam dedim. Görmen lazım

Ve Cumhuriyet bayramı günü (Milli, manevi ve bedenen  doğuşum). Sanki böylece günün ilk saatlerinden başlayarak kutsandı. En azından ben böyle algıladım.

Ve sevgili okuyucularım. Bayram günü yine her taraf doluydu, katılım fazlaydı ve yürekler yine aynı duygularla atıyordu. Cumhuriyetin neler pahasına elde edildiğini düşündükçe  ona sahip olmanın ne derece değerli olduğunun ayrımında olmak, bayrama katılımı ve coşkusunu artırıyordu. Gün içinde bazı istenmeyen olaylar olmasına rağmen bayram coşkusu büyüktü.

Küçük büyük sokaklardaydı. Ufak tefek olaylara rağmen bu güzel, birlik ve beraberlik havasını kimseler bozamadı bozamaz da. Sağlık ve sevgiyle kalın sevgili okuyucularım. Yase

Günün Şiiri

Yaşasın Cumhuriyet

Altmış birinci yılı
Yaşasın Cumhuriyet
Biz de çalak kavalı
Yaşasın Cumhuriyet

Altmış bir yıl övdüğüm
Davulunu dövdüğüm
Hay gözünü sevdiğim
Yaşasın Cumhuriyet!

Çok şükür dipdiriyiz
Kim demiş ki geriyiz?
Yamyamdan ileriyiz
Yaşasın Cumhuriyet!

Kulaklarım duymasın
Duyup ele uymasın
Varsın karnım doymasın
Yaşasın Cumhuriyet!

Yoksa bir suyum yoktur
Başka da neyim yoktur
Heykelsiz köyüm yoktur
Yaşasın Cumhuriyet!

Köyde her şey şahane
Enerji yok, bahane
Tezek var ya daha ne
Yaşasın Cumhuriyet!

Ne ararsan ara bol
Ceryan yoksa çıra bol
Su mu yoktur bira bol
Yaşasın Cumhuriyet!

Meyhane, kerhane bar,
Gidene camii de var.
Biz laik’iz o kadar
Yaşasın cumhuriyet!

Bu devir neşe devri,
Ye, iç, yat, yaşa devri
Sultan yok paşa devri
Yaşasın Cumhuriyet!

Azerbaycan yetimmiş

Batı Trakya kimmiş?
O işler eskidenmiş
Yaşasın Cumhuriyet!

Kerkük Musul şu anda

Boğulsun varsın kanda
Sulh var yurtta cihanda
Yaşasın Cumhuriyet!

Ya bu terör kargaşa

Canım gardaş gardaşa
Kapılmayın telaşa
Yaşasın cumhuriyet!

Arif be artık yetsin
Bu destan burada bitsin
Allah bizi affetsin
Yaşasın cumhuriyet!
Ozan Arif

Günün Sözü

Bir ulus, sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez.
Mustafa Kemal ATATÜRK

Ben, manevi miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım, bilim ve akıldır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevî mirasçılarım olurlar.
Mustafa Kemal ATATÜRK

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here