Çöloğlu, Zamlarla İlgili Konuştu!

0
23

Çöloğlu, Zamlarla İlgili Konuştu!
“Güven Ortamı Yeniden Oluşturulmalı”

Son günlerde sigara ve alkole gelen zamların ardından dün de, en temel içeceklerden olan  çaya %43 oranında zam yapılması tepkilere neden oldu.

Zamların ardı ardına gelmesinin hem esnafları hem vatandaşları tedirgin ettiğini kaydeden İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu; “Bu zamların ardı arkası kesilmiyor, böyle olunca da esnaf da tedirgin oluyor, vatandaş da tedirgin oluyor. Her zaman, imkanı olan vatandaşlar, zamdan önce ürün almak için evlerine stok yapıyor. Esnaflarımızın büyük bir kısmının da büyük sermayeleri yok, zamdan önce mal da alamıyorlar, alamayınca da sermayeleri küçülüyor. Artık bu zamların bir yerde durması gerekiyor. Zamların art arda gelmesi, esnaflarımızı da şöyle tedirgin ediyor. Acaba bu son mu diyorsun, bakıyorsun, 15 gün sonra bir ay sonra tekrar zam gelmiş, bu belirsizlik de piyasayı yükseltiyor. Olduğundan daha fazla fiyata ürünler satılmaya başlıyor. Çünkü hep şu endişe var; acaba sattığım fiyatı alacak mıyım? Hem vatandaşlarımız da hem esnafımız da var bu endişe. Bunun bir an önce bir çözüme ulaşması lazım.

Kahveyi geçen yıl 35 liraya alıyorduk şimdi 150 liraya ulaştı, bunlar çok ciddi rakamlar, bunun altından esnaflarımız, vatandaşlarımız nasıl kalkacak? Bununla ilgili esnafa bir kolaylık sağlanmalı, en azından faizsiz kredilerle destek verilmeli. Vatandaşlarımızın gelirleri giderleri karşılamıyor. Gezdiğim bütün esnaflarımızla konuşuyorum, her şeye bu kadar zam gelmiş olmasına rağmen daha önce 2 lira ciroları varsa, şu zamlarla kıyaslandığında 8-10 lira olması lazım ama fiyatların bu kadar yükselmesine rağmen ciroların da düştüğü söyleniyor. İnsanlarda alım gücü de zayıfladı. Bunun bir şekilde sonlanması lazım, bu belirsizliğin ortadan kalkması lazım, güven ortamının tekrardan oluşturulması lazım. Mutlaka insanların gelir dağılımında da adaletin sağlanarak emekliye, işçiye, asgari ücretliye gerekli desteğin verilmesi lazım. Sadece esnaflarımız açısından baktığımızda, onların gelirlerinin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunlara dikkat çekmek istiyorum. Hem onlar desteklenmeli, hem biz desteklemeliyiz, hem de güven ortamının tekrardan sağlanması gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here