Çöloğlu; “Kar Marjı Mutlaka Yükseltilmeli”

0
18

Yeni yılın ilk günü alkol ve sigaraya gelen zamlardan sonra esnafın daha da zor duruma düştüğünü kaydeden İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, kar marjının mutlaka yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Tekel ürünlerine gelen zamlardan sonra esnafların şimdi bir de sermaye artırımı ile uğraşmak zorunda kaldıklarını ifade eden Başkan Çöloğlu; “Ürünü bulundurmak yeter mi işyerlerinde o da düşündürüyor insanı. Bu kadar pahalı alkol ve sigaranın satışını ne kadar yapabilecekler. Bu durum kayıt dışı alkol yapımını, kaçak sigarayı hortlatmaz umarım tekrar. İnşallah böyle şeyler yaşanmaz, biz istemiyoruz. Esnaflarımızla, bu konuda birlik-beraberlik içinde hareket ettik, artık hiçbir esnafımız ne kaçak sigara ne de yasak içki satıyorlar ama vatandaş alamayacak, vatandaşın alım gücünün olacağını düşünmüyorum.

Bundan önce de yaşanan şeyler var. Esnaflarımız yaklaşık 15-20 günden beri sigaraya zam gelecek haberinden sonra de, ürünlere ulaşamadılar, iş yerlerine alkol alamadılar, sigara alamadılar. Bir karton başına 40 lira zam geldi, bazı esnaflarımız 60-100 karton alıyor, aradaki fark çok büyük bir fark. Bununla ilgili tekrardan bir sermaye artırımına gitmesi lazım, çok endişeliyiz.

Şu belirsizlik insanı çok yoruyor, esnaflarımızı da yoruyor, bizleri de yoruyor, vatandaşlarımızı da yoruyor. Bu fiyatlarda esnaflarımız nasıl satış yapacak, nasıl ayakta kalacak, nasıl kiralarını çıkartacaklar, nasıl Bağkurlarını ödeyecekler, endişeliyiz. Kar marjı da çok düşük, sigara ve alkol de kar marjı çok düşük. Özel tüketim vergisi adı altında %40 vergi koyuyorsunuz. Bunu biraz azaltarak esnaflarımızın da kar marjını yükseltebilirler. %4’le sigara, alkol satılır mı? Bu esnaflarımız nasıl bu şekilde ayakta kalacak?

Onun dışında zamlardan sonra fiyatların da artması ile beraber cirolar çok yükseldi. Basit usul ile başlayan esnafımız, 1 yıl sonra deftere tabi oluyor, ondan sonraki yıl büyük deftere tabi olmak zorunda kalıyor. Kazancına bakıyorsunuz kazanç yok ortada… Bu ciroları yükselten sigara ve alkolün pahalı oluşu… Buna da bir çözüm bulunması gerekiyor. Kar marjlarının kesinlikle yükseltilmesi lazım” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here