Çiftçi, Mısır Taban Fiyatlarının Açıklanmamasından Dertli

0
150

Amik Ovasında Mısır ve Pamuk Hasadı Başladı

Amik Ovasında Mısır ve Pamuk hasadı başladı. Çiftçiler bütün imkanlarını, emeklerini tarlaya döktüler, yetmedi borçlandılar. Hasat sonu borçlarını ödemeyi planlıyorlardı. Üreticiler, bu sene ürettiklerinden ve üretimden memnunlar. Ancak mısır taban fiyatının açıklanmaması, devlet desteğinin zamanında verilmemesi yüzünden sıkıntı çekiyorlar. Mısır saplarını tarlada bırakıyorlar, tanelerini ise tüccara yağlık olarak teslim ediyorlar.

Mısır üreticilerinden Engin Can Şahutoğlu, Hasan Şahutoğlu yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.

“Mısırın Kilosu 2 Lira Olmalıdır”

Yaklaşık 100 dönüm mısır ekmiş olan çiftçi Engin Can Şahutoğlu; “Amik ovasında mısır hasadına başladık. Ben Antakya çiftçilerindenim. Hasadını yaptığımız bu arazinin Nisan ayında ekimini yapmıştık, şimdi biçiyoruz. Kurama olarak yüzde 14-16-18 olarak yapıyoruz.

Mısırda yaşadığımız sorunların başında domuz gelmekte, yabancı otlar ve mısır da oluşan başaklardaki kurt sorunu olarak söyleyebilirim. Kurt ve yabancı otu zirai ilaçla bir şekilde çözüyoruz ama domuz sorununu çözemiyoruz. Zararlarına katlanıyoruz. Domuzlar gelip, mısırları yediği gibi bir de yere yatırıyorlar, bunları döver-biçer biçemiyor. Hasattan beklentimiz çok güzel diyebilirim, fabrikada daha iyi ortaya çıkar.

Mısır fiyatları kilo başına 1 lira 25-30 kuruş olarak belirlendi. Günümüzün girdileri olan ilaç, gübre, biçmek gibi fiyatlara göre çok düşük kalıyor. Bizim ilaçlara, gübreye ve diğer girdilerimiz yüksektir. Mısırın fiyatı en az 1,700 ve 2 lira olmalıdır. Bu fiyatlarla ihtiyaçlarımızı karşılar, yatırım yapar ve süper üretim yaparız. Ürünlerimiz olan pamuk ve mısırı tüccara veriyoruz. Biz yağlık mısır olarak ektik ve öyle satıyoruz, tabi silaj olarak ekilen mısırlarda bulunmaktadır.

Mısırın bir kısmını ise kızartıp hayvan yemi olarak da kullanıyorlar. Bu mısırların yağ oranı yüksek olduğundan un olarak kullanılmıyor, kullanılan daha düşük yağlı olanlar bulunmaktadır. Mısıra devlet desteği yeterli değildir. Örnek verirsek: 100 dönüm ekilen araziye 5-6 bin lira destek bulunmaktadır. Bu yeterli değildir ve artırılmalıdır” şeklinde sıkıntılarını dile getirdi.

“Üretimin Devam Etmesi İçin Devlet Desteği Gereklidir”

Tarlasına mısır eken çiftçi Hasan Şahutoğlu ise; “Çiftçilik dede ve babamızdan miras kaldı, bizde bunu devam ettiriyoruz. Eskiden pamuk ekiyorduk, pamuk bayağı zahmetli, masraflı olduğu için ikinci ürün olarak mısırı seçtik, mısırda iyi ürün aldığımızda elbette onu devam ettiririz. Mısırın dönümü 1500 lira üzerinde olursa, masraflarımızı kurtarırız. Gübre ve mazotun pahalı olması belimizi büküyor. Özellikle mazot her gün kullanıyoruz. Mısırın kilosu 1.80 kuruş veya 2 lira olursa, çiftçi gözünü açabilir.

Mısır ve pamuğa yeterince gübre ve su verirsen verim alırsın, yoksa alamazsın. Ben bu tarlaya 100 kilo gübre kullanmışım. Ayrıca taban gübresi ve değişik gübreler kullanmışım. Giden sene mısır çok ekildi, fiyatlar düşüktü, bu sene ekim alanı düştü. Çiftçimiz pamuğa yöneldi ama pamuğu da kurt yani zenk vurdu. Pamuklar beklediği verimi vermediler” şeklinde konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here