CHP’li Topal, Başbakan’a Sordu; “Suriye Politikasından Vazgeçecek misiniz?”

0
87

serkan topal (8)Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Serkan Topal, dış politikadaki yanlıştan bir an önce vazgeçilmesini ve barışın yeniden tesisi için Suriye – Türkiye Parlamentolar arası Dostluk Grubu Kurulması teklifini yinelerken, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye Politikalarının yanlış olduğunu ‘Türkiye’nin yaşadığı bir çok şeyin Suriye Politikası yüzünden olduğunu’ söyledi.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Numan Kurtulmuş’un açıklamalarından sonra, Suriye Politikalarının mimarı eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağıyla ilgili soru önergesi verdi.

Milletvekili Topal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu önergede; “Komşularımızın ve ülkemizin sınır bütünlüğü dış politikada en önemli, en temel faktördür. Son yıllarda iktidar tarafından yürütülen Suriye politikası geçerliliğini kaybetmiş ve felaket denilebilecek olaylara sebep olmuştur.

Bugün itibariyle Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un, Türkiye’nin bugün başına gelen birçok şeyin, Suriye’deki durum ve ‘Suriye politikasının bir sonucu’ olduğunu söylemesi de bunun açıkça kanıtıdır. Kıyıya vuran Aylan bebeklerin, bombaların vurduğu binada enkaz altından çıkan Ümran bebeklerin vicdanları dağlayan görüntüleri tüm dünyada yankı bulmuştur. Tüm bu yaşananlarda iktidarın Suriye Politikasının etkileri aşikardır” değerlendirmesinde bulundu. Topal, Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplandırılması istemiyle de şu soruları sordu;

“1-Türkiye Hükümeti olarak halen uygulanmakta olan Suriye Politikasından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

2-Barışın yeniden tesis edilmesi için, ilk adım olarak Türkiye – Suriye Parlamentolar arası Dostluk Grubu kurulacak mıdır?

3-Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un da kabul ettiği gibi uygulanan yanlış Suriye Dış Politikası için sorumlular cezalandırılacak mıdır?

4-Milyonlarca kişinin hayatını etkileyen Suriye dış politikasının önemli figürü olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ilgili bir yaptırım olacak mıdır?

5-Olası bir devletlerarası ilişkilerin iyileşmeye başlaması durumunda, Türkiye’deki Suriyeli Vatandaşların geri gönderilmesi ve vatanlarında huzurlu bir şekilde yaşamaları için hangi çalışmalar yapılacaktır?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here