CHP’li Şahin, Orman Yangınlarını Yeniden Gündeme Taşıdı

0
49

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin yolsuzluklar, usulsüzlükler ve borçlarla anıldığını belirttiği Türk Hava Kurumu için AKP hükümetini eleştirerek, AKP’nin kararı ile kurumun saf dışı bırakıldığını söyledi. Şahin, kurum hakkındaki şaibe ve çelişkilerin giderilmesi için meclise önerge verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Ege ve Akdeniz bölgelerinde çıkan orman yangınlarına hava müdahalesinin yapılamaması konusunda Türk Hava Kurumu uçaklarını yeniden gündeme getirdi. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Türk Hava Kurumu hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

THK: Rüşvet, Yolsuzluk, Zimmet

Önergelerde, Türkiye’nin 2010 yılında yedi adet CL-125 tipi söndürme uçağı ile orman yangınlarına müdahale konusunda dünyanın önemli ülkeleri arasında iken kurumun zarar ettiği gerekçesiyle 2013 yılında şubelerin kapatılmaya başladığını belirten Şahin; “Türkiye genelinde 800 şubesi varken şube sayısı 600’e indirilmiştir. 2009-2014 yılları arasında kuruma başkanlık yapan Osman Yıldırım, 2014 yılında yolsuzluk, zimmet, rüşvet iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında oğlu ile birlikte tutuklandı. Paravan şirket kurmak, oğlu Emre Yıldırım’a ‘danışmalık ücreti’ adı altında 1 milyon liralık rüşvet vermek, THK’ya bağlı 6 farklı şirketten maaş almak, bir yıla yakın cezaevinde kalan Osman Yıldırım’a yöneltilen suçlamalar arasındaydı. Türk Hava Kurumu’nda yapılan yolsuzluklar, İçişleri Bakanlığı denetçileri tarafından yapılan incelemelerde de tespit edildi. 2019 yılında kuruma kayyum atanmasıyla birlikte kurumun 11 adet M-18 A/B Dromader uçağı ve depoda bulunan formlu/formsuz malzemeleri satışa çıkarılmış, 2021 başında ise kurumun taşınmazları üzerinde fiili haciz ve muhafaza işlemleri mahkeme kararıyla kaldırılmıştır” diye konuştu.

Şartname Değişti THK Saf Dışı Kaldı

THK, uçak ve helikopterlerinin AKP iktidarının kararı ile 2019 yılı itibariyle kullanılmamaya başlandığını hatırlatan Şahin; “Türk Hava Kurumu işlevsizleştirilirken, alanında uzmanı olduğu yangın söndürme ihalelerinden Türk Hava Kurumu ihale şartnamesinde yapılan bir değişiklik ile saf dışı edilmiş, yeni ihale şartnamesine göre yangın söndürme uçakları için 5 bin litre su taşıma özelliği şart koşulurken THK’nın elinde olan yangın söndürme uçakları 4 bin 900 litre kapasiteli olduğu için ihalelere katılamaz hale getirilmiştir, kurumun bünyesinde görev yapan deneyimli pilotlar işten çıkarılarak uçaklar hangarda çürümeye terk edilmiştir. 2020 yılında da kurumun 10 taşınmazı satışa çıkarılmış, 2021 yılında bu sayıya 44 taşınmaz daha eklenmiştir” dedi.

CHP’li Suzan Şahin’den 41 Soru

CHP Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, orman yangınlarına Türk Hava Kurumu uçaklarının neden kullanılmadığı konusunda şaibeli ve çelişkili bir durum olduğunu vurgularken, kamuya bu durumun bir an önce açıklanması gerektiğini belirterek önergelerinde Oktay ve Pakdemirli’ye 41 soru yöneltti. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here