“Çevreci Balıklar Sahili Temizliyor” Projesi Hayata Geçirildi

0
93

İskenderun Belediyesi ev sahipliğinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Deniz Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen “Çevreci Balıklar Sahili Temizliyor Projesi”nin açılışı törenle gerçekleştirildi.

İskenderun Sahil iskele önünde gerçekleştirilen törene İskenderun Kaymakamı İskender Yönden İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İl tarım müdürü Hatay İl Tarım Müdürü Ergün Çolakoğlu, İskenderun İlçe Tarım Müdürü Osman Hatlar, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Düzenlenen proje ilgili açılış töreninde bir konuşma yapan İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, ülkemizin, deniz ve kıyılarının gerek doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel kaynakları, gerekse biyolojik çeşitliliği ile hem sualtı hem de su üstü canlı ve cansız varlıkları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi;

“Ülkemizin kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak hepimizin ortak görevidir. Sahillerimizde yaşanan kirlilik ise, denizlerimizi ve içerisinde yaşayan canlıları tehdit eden en büyük tehlikelerin başında gelmektedir. Bilindiği üzere kentimizde adını İskenderun Körfezine vermiş bir deniz ve liman kentidir. İskenderun Belediyesi olarak bizlerde daha sağlıklı ve temiz çevre için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Temizlik İşleri müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz kent genelinde ve sahil şeridinde periyodik olarak temizlik işlemlerini gerçekleştirmek olup bizlerde çevre bilinci oluşturmak adına düzenlenen etkinlere her zaman destek vermekteyiz.

Denizlerimizin korunmasına yönelik duyarlılığın artırılması amacıyla bugün burada yapılacak etkinlik ile deniz ekosistemi içerisindeki plastik ve plastik türevli kirleticilerden kaynaklanan kirliliğin ortamdan uzaklaştırılması yeni plastik atıkların denizlerimize karışmasının engellenmesi gelecek nesillere daha temiz ve sahillerin bırakılması çevre kirliği konusunda farkındalık oluşturmak adına çok önemlidir.

Bu vesile ile denizlerimizin ve sahillerimizin kirlenmemesi için vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmek ve duyarlılıklarını sağlamak için düzenlenen bu kampanyada emeği geçenleri tebrik ediyor, tüm katılımcılara sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.”

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu ise kıyılar ile denizlerin uzun süre korunması için çocuklar ve gençlerde çevre bilincini oluşturarak kamusal farkındalık oluşturmak zorunda olduklarını söyledi. Bu projeye sonuna kadar sahip çıkıp denizleri yarınlara daha bir temiz şekilde ulaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Kutlu; “Türkiye çapında Deniz Ticaret Odası olarak ‘Sıfır atık mavi’ projesini, TURMEPA ile yürütüyoruz. Bir STK olarak çevreye duyarlıyız. İskenderun’umuzun denizinin kirlenmesini istemiyoruz. Bu proje ile de farkındalık yaratmak isteniyor” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu da çevre duyarlılığına dikkat çekerek Türkiye’nin uzun sahil şeridi, yaygın iç sular ve nehir sistemleri sebebiyle önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarını sahip olduğu, ülke olarak pozitif bir dış ticaret dengesine sahip ve ihracatını yaptıkları tek hayvansal ürünün balık olduğuna işaret etti.

Hatay’ın sahil şeridi uzunluğunun 183 kilometre olduğuna vurgu yapan İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de; “Dört Balıkçı barınağı, iki adet Su işletme tesisimiz var. Açılışını yaptığımız proje ile plastik atıklardan doğa ve denizlerimizi koruma, yeni plastik atıkların denizlerimize karışmasının engellenmesi, çevre kirliliği konusunda farkındalık yaratarak denizlerimde meydana gelen kirliliğe dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından deniz ve kıyı temizliği için önem arz eden ‘Çevreci Balıklar Projesi’ hayata geçirildi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here