Çevre Gününde…

0
220

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Dünya Çevre Gününde, doğa sinirli… Demek onu çok kızdırmışız. Öfkesini çeşitli şekillerde ortaya seriyor, gözdağı veriyor. Çok haklı çok… Ülkemiz bir cennet, doğası, havası, güneşi ve denizi ile. Ama biz ne yapıyoruz? El birliği içinde onu mahvetmeye uğraşıyoruz. Taş ocakları, maden ocakları. Kıyılmayı bekleyen zeytinlikler, hayvan otlakları, kesilen ağaçlar ve sokakların kiri. Gerçi el birliği ile değil, aramıza bu suça katılmayanlar var. Uyduruk kıytırık parfümleri kullanmayan, almayan, döverler gibi olan arabaları, olanakları olduğu halde, bankaların teşviklerine rağmen almayan kullanmayan, çöpüne sahip çıkan, doğaya sigara dumanı ile bile zarar vermeyenler. Sayısı az olmakla beraber ama yine de varlar. Çok şükür.

Yurdumuzda güneş, özellikle Akdeniz bölgesinde nerdeyse yılın 12 ayı etkin. Ondan yararlanmamızı bekliyor. Güneş enerjisi ile sularımızı ısıtıyoruz. Elektriğimizi  de kesinlikle ondan elde edebiliriz. Hatta satabiliriz. Bazı özgür insanlar bunu çözmüş. Bedava elektik enerjisi elde ediyorlar güneşten. Abim bunlardan biri. Güneşin  bir demeti için bile yılda beş kez İskenderun’a gelen Alman arkadaşımın yaşadığı kentte oturmasına rağmen. Ve orada tek değil.

Nükleer santraller ve bu santrallerde de kullanılacak tonlarca kömürün havaya, doğaya, insana vereceği zararı  düşününce güneşi ve enerjisine tapınasın geliyor doğrusu. Güneş enerjisi için kimseye önden bir şey teklif etmek gerekmiyor tabi. Yani güneşe “sevgili güneş seni kullanmak için sana bu kadar milyonlar vereceğim sen yalnız benim için çalış” diyemez kimse değil mi? Çünkü Güneş her sabah bütün kapıları çalar içeri girmek için “bu benden bu benden değil” demeden. Ona “yalnız benim için doğ” diyemez insan ve insan çok bencil olduğu ve rant peşinde olduğu için güneşin alçak gönüllü, bedava, sevecen, tertemiz enerjisinin faydalarını, bizden milyon kez iyi bildiği halde kullanmak istemez.

Ve nükleer enerjiden dolayı İskenderun körfezi ve orada yaşayan balıkların durumunu da söylemeye hiç gerek yok.  Hava, su, deniz zehirlenecek peki ne için? Bilen bilir. Ve biz çevremiz için yırtınıp duralım boşu boşuna. Ancak buna rağmen bir taraftan tutmaya çalışarak suç birliği etmemek içinde  uğraşıyoruz. İskenderun Çevre Koruma Derneği ve Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ile birlikte 5-11 Haziran Çevre Haftasında bu bapta  bisiklet turları düzenlendi. Bisiklete binmeye özendirelim, insana, doğaya ve ilk başta kendimize saygılı olduğumuzu gösterelim diye. Ve bu kirliliğe en az bizim katkımız yok, diyebilelim ve vicdan rahatlığı içinde olabilelim ve katılımı mümkün olduğu kadar artırıp dikkatimizi  bir an bile çevreden ve çevre bilincinden uzaklaşmayalım diye. Bizim apartman girişi bisiklet garajı sanki bütün sakinleri bisiklet kullanıyor.

Ayna Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Sayın Eyüp Tümkaya’nın bisikleti de aralarında. Eyüp bey işe bile bisikletle gidenlerden. Çok zorunlu olmadıkça aracını kullanmaz Eyüp bey. Bu yüzdenden de  gruba öncülük etti.

Ve sevgili okuyucularım minik bir sallantıydı bu sabah yaşadığımız ama biz onu bütün gücümüzle çağırmaya devam ediyoruz. Bir gün onu çağırdığımız şiddette gelirse işte o gün ne yapacağız onu bilemiyorum? Kimi suçlayacağız kaderi mi kısmeti mi?

Ve sevgili okuyucularım sağlık ve sevgiyle temiz hava temiz, temiz vicdan ve temiz bir gülümsem ile kalım hep birlikte. Yase

Günün Şiiri

Çevreyi Temiz Tutalım

Bütün çevre temiz olsun,
Ciğere oksijen dolsun,
Yaşayana örnek olsun,
Çevreyi temiz tutalım.

Temiz olsun hep dünyamız,
Neşe dolsun hayatımız,
Çok önemli sağlığımız,
Çevreyi temiz tutalım.

Sağa-sola çöp atmayın,
Çevreyi hiç kirletmeyin,
Atanlara atma deyin,
Çevreyi temiz tutalım.

Şehir ile köylerimiz,
Temiz olsun evlerimiz,
Hava alsın ciğerimiz,
Çevreyi temiz tutalım.

Ağaç olsun yeşil dağda,
Oksijen vardır doğada,
Yaşam olsun hep dünyada,
Çevreyi temiz tutalım.

Yeşillik olsun çevremiz,
Cennete dönsün evremiz,
Temiz olsun mahallemiz,
Çevreyi temiz tutalım.

BAKARİ desin bunları,
Uyarır hep insanları,
Kurtaralım yaşamları,
Çevreyi temiz tutalım.

Yılmaz BAKAR

Çevremiz

Çöplerimiz birikmesin
Sularımız kirlenmesin
Yakıtımız tam yakılsın
Temiz olsun her şeyimiz.

Oynayalım hep coşalım
Bu yurdu temiz tutalım

Sokağımızla caddemiz
Köyümüzle, kentimiz
Temiz olsun hep çevremiz
Güzel olsun hep yöremiz.

Oynayalım hep coşalım
Bu yurdu temiz tutalım

Yaylada ovada dağda
Pırıl pırıl bir doğada
Oynayalım hep coşalım
Bu yurdu temiz tutalım.

Erol YAVUZ

Temiz Çevre
Temiz çevre istiyoruz,
Doğayı çok seviyoruz.
Pırıl pırıl bir dünya
Yaşamaya hasretiz biz.

Dnizler bizim, göller bizim,
Ovalar bizim, dağlar bizim,
Bu hazine hepimizin,
Bugün için varız biz.

Doğayı temiz tutalım,
Yerlere çöp atmayalım,
Hepimiz el ele verip
Yeşil bir dünya kuralım

Günün Fıkrası

Afrika Kıtası

Ev ödevi hazırlayan çocuk babasına sordu; “Afrika ne taraftadır baba?”

Babası bilmiyorum demeyi kendisine yediremediği için biraz düşündü. “Fazla uzakta olmamalı” dedi.

“Çünkü bizim şirkette bir zenci var. Her gün işe bisikletle gidip geliyor.”

Günün Sözü

Din sıradan insanlar için gerçek, aydınlar için yalan, iktidarlar içinse kullanışlıdır.

Seneca

Dünyada görmeyi istediğiniz değişimin kendisi olunuz.

Mahatma GANDHI

Havaya atılan bir taş düşünebilseydi kendi isteğiyle yere düştüğünü sanırdı.

Baruch SPINOZA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here