“ÇED Raporunda İnsan ve Çevre Sağlığı Göz Ardı Edilmiştir”

0
139

Çevre Koruma Derneği Başkanı Kara, Hassa ve Kumlu’ya Kurulması Planlanan Çimento Fabrikalarının Zararlarını Anlattı

İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Hassa ve Kumlu’da yapılması planlanan çimento fabrikaları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Kumlu’da yapılması planlanan Çimento Fabrikasının tamamen ticari kaygılarla çevresel etkileri düşünülmeden planlandığını, ÇED raporunda insan ve çevre sağlığının göz ardı edildiğini vurgulayan Kara; “Çevre Şehircilik Hatay İl Müdürlüğünün resmi internet sayfasından edindiğimiz bilgiye göre ‘Hatay ili, Kumlu ilçesi, Akpınar Köyü Mevkiinde “Aym Çimento Sanayi ve Ticaret A.S.” tarafından yapılması planlanan “Aym Çimento Fabrikası” projesi ile ilgili olarak, Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. “Aym Çimento Fabrikası” projesi hakkında, ÇED Yönetmeliğinin 14. Maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilmiştir’ denilmektedir. ÇED raporunda Proje sahası içinde; 56 bitki türü, 17 sürüngen türü, 39 kuş türü, 17 memeli türü listelenmiş bulunmaktadır.

TTKD Hatay Şubesi tarafından yapılan araştırmalarda ÇED raporunda sayılan canlı türlerinin eksik ve hatalı olduğu vurgulanmıştır. Hele hele özel koruma bölgesi içinde bulunan Gazelle Gazelle türünden hiç söz edilmemiş olması hem ÇED raporunun hem de bunu hazırlayan sözde bilirkişi heyetinin yetersizliğini açıkça ortaya koymaktadır. Kaldı ki bu gibi tesislerin kurulmasında kullanılacak verilerin, o alanı temsili ve yeterince kapsamlı olması bilimsel bir gerekliliktir” diye konuştu.

Hassa’da planlanan Çimento fabrikası ile ilgili yerelden gelen talep doğrultusunda bölgeye giderek halkın bilgilendirilmesi amacıyla yaptıkları toplantıda görüştükleri konulardan da söz eden Kara; “Hassa’da planlanan çimento fabrikasının olası çevresel etkileri ile ilgili bilgilendirme toplantısına davet edilen MKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berkant Ödemiş, çimento fabrikası kurulan bölgelerde yapılan araştırma sonuçlarını da paylaşarak, söz konusu yatırımı Hassa’da kurulacak bölgenin özellikleriyle birlikte değerlendirmiştir.

Hâkim rüzgârın tesisin kurulacağı bölgede oluşacak tozu kente taşıyacağını ve bunun sakıncalarını paylaşan Prof. Dr. Berkant Ödemiş, çimento fabrikasında kullanılacak hammaddenin aynı bölgeden elde edileceğinin ifade edilmesi üzerine bunun dinamit kullanımını getireceğini kaydetti. Dinamit kullanımı depremsellik riskinin yüksek olduğu bölgelerde hem yeni küçük depremlerin oluşmasına daha da önemlisi yeraltı su kaynaklarının gözlerinin, damarlarının kimi zaman tıkanmasına neden olduğunu vurgulamıştır. Çimento fabrikalarının en önemli zararlarından biri de çevreye yayılan tozdan kaynaklanmaktadır. Özellikle yakın çevrede bitkilerin üzerinde yoğun miktarda toz biriktiği, bunda insan sağlığı, çevre ve bitkiler üzerinde önemli sorunlara neden olduğunu aktaran Ödemiş, “Oturduğunuz yere sürekli toz yağdığını düşünün. Çimento fabrikasının kurulması planlanan yer ile Hassa kent yerleşimi yakın mesafede. Çimento fabrikası faaliyete geçtikten sonra açığa çıkacak tozdan dolayı kimsenin eskisi gibi dışarıda rahat oturabileceğini sanmıyorum” uyarısında bulundu” dedi.

Açılan davadan da söz eden Nermin Yıldırım Kara, konunun takipçisi olacaklarını vurgulayarak; “Bakanlar Kurulunun 21.01.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 12.12.2016 tarih ve 2016/ 9620 sayılı, içinde Doğu Akdeniz’de 6 büyük ovanın da yer aldığı (Çukurova -Hatay Amik-Hatay Arsuz – Mersin -Mersin Silifke – Mersin Anamur ovaları) Türkiye çapında 141 ovanın koruma alanı -Tarımsal SIT ilan edilmesine ilişkin kararının 1. md 2. fıkrasında yer alan, ovaların sınırları içerisinde yer alan onaylı planlı alanlar ile bu kararın yayımı tarihi itibarıyla ilgili mevzuatı uyarınca tarım dışı kullanma izni verilmiş olan alanlar, birinci fıkra kapsamı dışındadır, şeklindeki “istisna hükmünün iptali” davası, Türkiye Barolar Birliği, Adana Barosu, Ziraat Mühendisleri Odası, Adana Tabip Odası ve DAÇE (Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri) davacı olarak yer almak suretiyle davamız 22.03.2017 tarihi itibariyle açılmıştır.

Söz konusu karar ile 141 ova büyük koruma alanı ilan edilmiş ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı resmi internet sitesinde yer alan beyanında Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen bu ovalarımız artık ‘tarımsal sit’ gibi korunacak, böylece tarımsal nitelik taşıyan ovalarımızın amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olmasını büyük ölçüde önlemiş olacağız. Toprak koruma ve Arazi kullanımı kanunun doğrultusunda alınan bu kararla artık bu alanların tarım dışı kullanılmasına izin verilmeyeceği bildirilmiştir.

Koruma altına alınan ovalar sınırları içinde ve/veya sınırları yakınında kurulmak istenilen termik santral, nükleer santral, HES, çimento fabrikası, petrokimya tesisi vb gibi kirletici teknolojiler, rüzgar yeraltı suları, yağmur şeklinde tarım alanlarına intikal ederek havaya, suya, toprağa karışacak ağır metaller vasıtasıyla besin zincirine karışıp insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkilerini gösterecektir.

Gerek Hassa’da yapılması planlanan, gerekse Kumlu ilçesi Akpınar mevkiinde ÇED olumlu raporu verilen çimento fabrikalarına ilişkin olarak derneğimizin yaptığımız çalışmalar “Tarım Topraklarının Korunması Ve Halk Sağlığının Korunması Kamu Yararıdır” diyerek Türkiye Tabiatı Koruma derneği Hatay Şubesi ve Antakya Çevre koruma dernekleri ile birlikte konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here