‘Canavar’ Sınır Dışı Edilmeli

0
189

Latinceden dilimize yerleşmiş olan “Enflasyon” şişkinlik anlamındadır. Dolaşımdaki paranın, dolaşımdaki mal hacmine oranla artmasıdır. Enflasyondan söz edebilmek için para değerinin düşmesi ve fiyatların yükselmesi gerekir.

Yaşamı devam ettirebilmek için zorunlu, tüketilmesi kaçınılmaz olan temel ihtiyaç maddelerinin aşırı pahalılaşmasının halk dilindeki adı “HAYAT PAHALILIĞI”dır. Satın alma gücünün yetersiz kalmasına yol açan “ENFLASYON”  dar gelirlilerin ebedi düşmanı ve korkulu rüyasıdır.

Enflasyonun “canavar”laştırılması, ekonomide izlenen yanlış yoldan kaynaklanır. Arz-talep dengesi sağlanmadıkça, bu canavar her an karşımıza dikilir. Enflasyon, “beni canavarlaştırın” diye yalvarmıyor. Ona bu fırsatları sağlayan, olumsuz ekonomik nedenlerdir.

“Su uyur, enflasyon uyumaz!” Uyur gibi görünür, avını kıskıvrak yakalamak için bir gözü açık, tetikte bekler. 7-8 yıldır yapay olarak uyutulan enflasyon, derin uykusundan yavaş-yavaş uyanmaya ve kıpırdamaya başladı. Canavarlaşan bu “ucube yaratık” saldırıya geçti bile. Önüne çıkan ne varsa eline geçirdiği her şeyi çiğnemeden yutuyor, midesini abur-cuburla doyuruyor.

1970’li yıllarda zamlar günlük olarak sabahtan akşama kadar dakika-dakika değişir yukarılara doğru yükselirdi. Ekonomik istikrar bozulur, döviz fiyatları hızla yükselişe geçerdi.

Üst üste gelen zamlarla; cepteki paralar suyunu çekerek ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor, vatandaşın boğazından geçen lokmalar küçülüyordu.

Hayat pahallılığından kurtulmanın yolu, ekonomik kuralları doğru işletmekten geçer. Enflasyonu “suçlu ilan etmek” yerine, hataları kendimizde arayıp çareler üretmek zorundayız. Geçmiş yıllarda enflasyonla yatıyor, onunla birlikte kalkıyorduk. Vatandaş, enflasyonla iç içe yaşamaya alıştırılmıştı.

Enflasyona yüz verdikçe obezleşiyor, şiştikçe şişiyor. Doğuştan şanslı, emek vermeden “hazır lokma” kısmet ayağına kadar geliyor.

Vatandaşın cebindeki para gün yüzü görmüyor. Satın alma gücü azaldıkça bereketi kaçıyor. İki ekmek yerine bir, iki kilo domates yerine yarım kilo domates satın alarak parasını denkleştirme çabasına giriyor.

Refah nasıl sağlanır?

Kuralları uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Enflasyon ya emekli edilmeli ya da bir daha geri dönmemek üzere ülkemizden sınır dışı edilmelidir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here